Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turnovské muzeum představí betlémy z Pojizeří

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 11. 2019 00:00

Sdílet článek

Pospěšte pastýři k Betlému. Tak se jmenuje nová výstava betlémů, kterou Muzeum Českého ráje připravilo na závěr letošního roku ve výstavním sále Kamenářského domu.

„Je věnována lidovým betlémům a jejich tvůrcům z Pojizeří, oblasti, která je jedním z nejvýznamnějších středisek betlémářství na území České republiky,“ uvedla kurátorka výstavy a ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Lidové betlémy nejsou typickou ukázkou tradiční lidové kultury. Mnohé z nich ani v lidovém prostředí nevznikly. Často je vyráběli drobní řemeslníci ve městech, od nichž lidé z vesnic betlémy kupovali na jarmarcích a trzích. Proto je většina betlémů složena z figur i několika autorů.

„Betlémy patřily a patří neodmyslitelně k atmosféře Vánoc. Dnes obdivujeme zručnost starých betlémářů a krásu betlémů, které tady po nich zbyly dodnes. Výstava v Muzeu Českého ráje určitě návštěvníky naladí na vánoční atmosféru,“ dodala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Betlémy kompletně vyrobené jedním člověkem ale nejsou výjimkou. Ještě v polovině 19. století tato díla vznikala podle uměleckých předloh. Hlavní inspirací pro jejich tvůrce byly ocelotisky nebo litografické archy s předtištěnými náměty. Tyto kartony mají svůj původ v Itálii, odkud se postupně šířily do celé Evropy. Do Čech přišly z Rakouska a Německa. Betlémy, které se stavěly ve vesnických chalupách, tak byly z části malovány podle těchto vzorů, z části se jednalo o hotová díla, která byla vyrobena ve výrobních střediscích zaměřených na výrobu betlémových figurek a jiného takzvaného poutního umění.

Jednalo se o malířské a řezbářské dílny, které působily v řadě poutních míst (Příbram, Králíky, Andělská Hora). Vedle toho však na řadě míst najdeme autorská díla samouků, lidových malířů a řezbářů, kteří tvořili po večerech ve chvílích oddechu sobě pro radost a potěšení. Ti se inspirovali především životem kolem sebe.

Na území Čech vznikla řada betlémářských center s odlišnými typy jesliček. Pojizeří, hlavně jeho horská část, je oblastí, kde v průběhu staletí vznikly výrazné betlémové celky. Byly to často i několik metrů velké scenérie na dřevěných podstavcích a speciálně tvarovaných papírových podložkách ve tvaru skal, pokrytých sušeným mechem, kůrou stromů, s množstvím romantických architektur, s figurami řezanými ze dřeva, nebo kašírovanými a papírovými.

Na ostatních místech regionu se objevují figury cínové a plechové, ze slámy a orobince, z těsta a chleba, z keramických hmot a ze skla. K unikátním se řadí betlémy z drahých kamenů a minerálů místní provenience, figury tlačené do formiček z papírmaše nebo dokonce figury oblékané. Vedle mohutných takzvaných chodících děl  s pohyblivými figurami, které často zaplňovaly celou rohovou část světnice, zde najdeme betlémy statické a skříňkové.

Ukázku z toho, jak betlémáři povodí řeky Jizery pracovali a jaká díla vytvořili, přinese výstava sestavená nejen ze sbírky turnovského muzea, ale i muzeí ve Vysokém nad Jizerou, Jilemnice, Nové Paky, Lomnice nad Popelkou, Železného Brodu, Liberce, Mnichova Hradiště, Mladé Boleslavi a dalších míst.

Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 21. listopadu od 17.00. Kolekce betlémů bude v Kamenářském domě k vidění do 30. ledna příštího roku.

 

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky