Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice připravuje zateplení a úspory energie

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 06. 2010 14:54

Sdílet článek

 

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa chystá komplexní zateplení svých nejdůležitějších a největších budov budov. Uspěla totiž se svojí žádostí o poskytnutí podpory z Operačního programu Životní prostředí, výzva č. 16, prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie. Na schválený projekt, zaměřený na realizaci úspor energie, poskytnou evropské a státní fondy zhruba 42,5 milionu korun.

Celkové náklady odborníci odhadují na bezmála čtyřnásobek. Nemocnice chce požádat o pomoc při financování Liberecký kraj, zateplení totiž výrazně sníží náklady na vytápění.

Předpoklad čerpání dotace je v roce 2012. Avšak nejdříve je nutné rozhodnout o dalším financování projektu nad rámec poskytnuté dotace.

„Stavební práce je třeba řádně odsoutěžit  jako veřejná zakázka a teprve po vlastní realizaci stavby je dotace Státní fondem pro životní prostředí proplacena,“ uvedl JUDr. Stanislav Cenek, technický a provozní ředitel NsP Česká Lípa.

Součástí zateplení jednotlivých objektů mají být i sanační práce, které stavbaři udělají před vlastní realizací technických opatření zajišťující energetické úspory. To znamená hlavně   kompletní výměnu všech oken a balkónových dveří, rekonstrukci a zateplení střech a zateplení obvodových zdí. Součástí sanačních prací musí být rovněž práce bourací a demontážní, v rámci kterých je nezbytně nutné provést rozsáhlou stavební předpřípravu. Například odstranění nestabilních vrstev fasády, zejména štítových stěn; odstranění tepelných izolantů na nosný podklad. Dále řešení zateplení a hydroizolací tzv. anglických dvorků a soklových partií; kompletní sanace balkónových konstrukcí a převislých zastřešení a přístřešků, nebo úpravu ostění, nadpraží a parapetních prvků jak vnějších tak vnitřních, ale také demontáž a nové provedení veškerých instalačních mřížek a výduchů vzduchotechniky. „Bohužel veškeré tyto práce mají zásadní vliv na rozsah a tím i cenu stavebních prací,“ řekl Cenek. Podle něj, je dotační program OPŽP zaměřený na úspory energií koncipován tak, aby přispíval a hradil skutečně jen nezbytně nutné náklady vynaložené na vlastní tepelně technické opatření vedoucí k energetickým úsporám. Z toho důvodu jsou nastaveny v rámci programu velmi přísné technické a finanční limity, které jsou dle metodiky hodnotícím kritériem pro bodování jednotlivých projektů.

„Je třeba říci, že stovky projektů byly po svém podání akceptovány, bohužel nedosáhly požadovaného bodového ohodnocení a proto byly zamítnuty. S poradenskou společností SEVEn Energy s.r.o. jsme se snažili připravit takový projekt, který bude mít šanci dotaci získat, což se koneckonců povedlo,“ dodal Cenek.

 

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a. s., je jednou ze dvou nemocnic ve vlastnictví Libereckého kraje a poskytuje služby pro spádovou oblast se 110 tisíci obyvateli. Již více než třicet let starý a nadrozměrný areál, postavený –z dnešních pohledů-nevhodnou technologií, chátrá a na jeho celkovou rekonstrukci by bylo podle odhadů třeba asi 800 milionů korun. Projekt zateplení by tak mohl odstranit alespoň nejvážnější problémy.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky