Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace Libereckého kraje jednala v Taipei o spolupráci na obchodním a pracovním trhu a navštívila EXPO 2010

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 07. 2010 16:21

Sdílet článek

 

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD), statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, (za SOS) náměstek hejtmana Vít Příkaský a radní LK Zdeněk Bursa (oba ČSSD) navštívili ve dnech 18. – 22. července 2010 město Taipei v Čínské republice – Tchaj-wanu. V rámci zahraniční cesty využili zástupci Libereckého kraje pozvání Ministerstva zahraničí ČR a ve dnech 14. – 17. července navštívili světovou výstavu EXPO v Šanghaji, kde je v rámci pavilonu ČR umístěna také expozice Libereckého kraje.

Na programu návštěvy v Taipei, která navazovala na jednání uskutečněné 29. října 2009 v Liberci, byla řada jednání a schůzek, kdy zástupci Libereckého kraje společně s tchaiwanskou stranou projednali možnosti spolupráce na obchodním i pracovním trhu.

„Setkali jsme se  starostou města Taipei Lung-Bin Hau a vedoucími odborů ekonomického rozvoje, informací, turismu a kulturních záležitostí, navštívili resort mezinárodní spolupráce, ministerstvo ekonomických záležitostí,  podnikatelský inkubátor, tchajwanskou radu pro rozvoj zahraničního obchodu a další,“ informovala Lidie Vajnerová s tím, že delegaci doprovázel Juraj Koudelka, který zastupuje zájmy České republiky v Taipei.

Hejtman a krajští si také prohlédli původně armádní všeobecnou nemocnici Tri-service a další městská zařízení.

„Získané poznatky a informace chceme využít ve prospěch podnikatelské sféry a cestovního ruchu v našem kraji,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana.

V sobotu 17. července se na Všeobecné světové výstavě EXPO, kde vystavuje ve 256 pavilónech 180 zemí a národů, uskutečnilo slavnostní zahájení Dne českých regionů. Zúčastnili se velvyslanec České republiky v Číně, J. E. Libor Sečka, generální komisař Pavel Antonín Stehlík, hejtmanky Milada Emmerová (Plzeňský kraj) a Jana Vaňhová (Ústecký kraj) a hejtmani Stanislav Eichler (Liberecký kraj) a Josef Novotný (Karlovarský kraj) a delegace Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Vedle třicítky krajských zastupitelů z šesti krajů zde nechyběli také zástupci regionálních hospodářských komor a podnikatelé.

„Pod heslem “Lepší život – lepší město“ na Expu 2010 se v rámci české expozice prezentuje všech 14 krajů. Liberecký kraj reprezentují nanovlákna firmy Elmarco.“ řekla náměstkyně hejtmana s tím, že mezi čtrnácti propagovanými místy České republiky Centrálou cestovního ruchu ČR - CzechTourismu patří i horský hotel Ještěd.

„Pochlubit se může Liberecký kraji tím, že expozici českého pavilónu, který  má plochu 2 000 metrů čtverečních, navrhla a společně se společností FilmDekor postavila liberecká projektová kancelář SIAL,“ doplnila s tím, že interiér pavilonu na EXPO 2010 je koncipován jako mírně zvlněná typická česká krajina, nad níž se v symbióze s přírodou vznášejí pomyslná města chránící „plody civilizace“. V kaleidoskopu perel České republiky se prostřednictvím 25 unikátů představují téměř všechny regiony a různé kraje.

Kraje se v režii CzechTourismu představují v českém pavilonu jako ideální turistická destinace - návštěvníci navíc mohou ochutnat místní speciality a shlédnout ukázky z taneční a hudební tvorby: na pódiu Evropského náměstí před českým pavilonem se střídá folklórní hudba a tanec skupiny Iršava, české písně 30. let hudební skupiny Těžká pára a moderní kombinace klasické a beatové hudby v podání houslistky a zpěvačky Ziny.

Zájem čínských návštěvníků, jichž přišlo již přes tři milióny, překonává očekávání jednotlivých zástupců krajských úřadů i odhady CzechTourism. Pořadatelé očekávají až 8 miliónů návštěvníků, což překoná všechny rekordy účasti na světových výstavách.Multimedia Hall Česko se prezentuje například speciální formou ochutnávek regionálních specialit a pokrmů. Návštěvníci zde poznávají jihomoravská vína, pivo Radegast a Staropramen, dále pak Starou mysliveckou a pardubické perníčky. V  české restauraci zase ochutnávají například Becherovku a Budějovický Budvar, které jsou díky distributorům v Číně trvale zastoupeny.

„Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že čínští turisté patří z pohledu příjezdového cestovního ruchu mezi zahraniční klientelu s vysokou dynamikou růstu. Loni jich do Česka přijelo kolem 62 tisíc, zatímco například počet turistů z Německa klesá,“upozornila na význam propagace České republiky a Libereckého kraje v netradičních destinacích Lidie Vajnerová s tím, že zatímco v roce 2009 požádalo o vízum do Česka 12 tisíc taipeiců, letos za půl roku už žádalo 20 tisíc turistů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky