Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti z frýdlantského domova dostaly zdarma opuscard, zdravou výživu a návštěvu westernového městečka

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 03. 2010 18:14

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp dnes předal dětem v Dětském domově ve Frýdlantu, symbolicky do rukou nejmenšího Míši,  anonymní bezkontaktní čipovou kartu opuscard nabitou na 2400 Kč jako dar Libereckého kraje a koordinátora veřejné dopravy KORID LK, spol.s.r.o.  K tomu přidal bezpečnostní reflexní vestička a také velkou tašku plnou hraček a učebních pomůcek. Navíc od Víta Chaloupky, odborníka na zdravou výživu a fitness, dostaly děti výrobky a doplňky zdravé výživy a vitamíny. Předání karty se zúčastnil za KORID Jaroslav Kadlec.

 „Kartu budou moci využívat všechny děti ke společnému cestování do školy, na výlet či za sportovními aktivitami a to na území celého Libereckého kraje. Jsem velice rád, že můžeme obdarovat právě dětské domovy a alespoň trochu jim pomoci v tom, co potřebují,“ řekl náměstek hejtmana s tím, že v průběhu března a dubna dostanou obdobné karty další 3 stejné karty dětské domovy v Jablonci n. N,  České Lípě a Semilech.

„Máme tu osmičlenné rodiny, celkem 28 dětí, které karty využijí například na cestu do školy v Liberci a na výlety do zoo, do bazénu a podobně,“ doplnil ředitel DD Tomáš Kahan.

Dětský domov Frýdlant v Čechách pečuje o děti s nařízenou ústavní výchovou, které nemají závažné poruchy chování. Tyto děti se vzdělávají ve školách, které nejsou součástí domova. Musí tak každodenně za studiem dojíždět.

„Dětské domovy jsme vybrali náhodně s ohledem na jejich polohu a možnosti. Věřím, že právě Frýdlantu, odkud děti cestují například na Střední školu a gymnázium Na Bojišti v Liberci, ulehčíme jejich každodenní starost, a karta jim bude dobrým pomocníkem a průvodcem nejen při cestování,“ vysvětlil Martin Sepp.

Vít Chaloupka je patronem Dětského domova ve Frýdlantu již 9 let. Podle Tomáše Kavana kuchyň DD zásobuje pravidelně zdravými potravinami. Dnes navíc Vít Chaloupka informoval děti o svém plánu vybudovat v horních Černousích rekreační turistické středisko ve stylu „Westernové městečko“ pro rodiny s dětmi a pro děti vůbec. Toto středisko by poskytovalo ubytování v dřevěných chatkách, občerstvení v malém bistru a obchůdku. 

„Děti z frýdlantského domova budou mít vstup zdarma. Chci, aby se do městečka, které bude mít napůl vzhled ranče a napůl indiánské vesnice, děti dostaly kvůli čistému vzduchu a návratu k přírodě. Uvidí například malé hospodářství s dvěma lamami, čínskými prasátky, kamerunskými kozami, ovcemi a dalšími zvířátky,“ prozradil budoucí rančer.

„A možná budou i koně, ale to si ještě rozmyslím. Vloni mě jeden pořádně nakopl,“ připomněl s úsměvem a dodal, že westernové městečko by chtěl otevřít ještě letos před prázdninami.

Anonymní bezkontaktní čipová karta opuscard nese stejné vlastnosti jako personifikovaná karta s tím rozdílem, že na anonymní kartě nejsou uvedeny osobní údaje. Karta je tedy přenosná a může ji využívat jedinec i skupina, která čerpá peníze z elektronické peněženky nebo si na kartu zakoupí jízdenku. Více informací o dopravním systému IDOL a kartách opuscard naleznete na www.iidol.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky