Hasiči Liberecka světili ve Všelibicích nový prapor

• 29. 03. 2010 17:46

Svěcením nového praporu Sboru dobrovolných hasičů Liberecka zahájili v sobotu ve Všelibicích delegáti valnou hromadu dobrovolných hasičů okresu Liberec. V přítomnosti hejtmana LK Stanislava Eichlera, ředitele HZS LK Josefa Zajíčka a starosty obce Jaroslava Čermáka jej z rukou člena VV Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska Jiřího Orsáka převzal starosta OSH ČMS Milan Navrátil.

Prapor vysvětil farář Josef Matura ze Světlé pod Ještědem s pomocníkem Jiřím Bulířem.

„Předáním tohoto krásného a uměleckého praporu a jeho posvěcení je zároveň prosba o Boží pomoc a ochranu pro všechny hasiče,“ řekl mimo jiné farář.

Hasiči na jednání zhodnotili svou činnost za uplynulé pětileté období a zvolili funkcionáře okresního výkonného výboru a delegáty na krajskou konferenci.

„Práce hasičů si vážím, a jsem velmi potěšen, že ve 101 SDH v okrese Liberec pracuje 4800 dobrovolných hasičů, kteří zasahují při požárech či živelných pohromách, ale jsou garanty i kulturního sportovního a společenského života hlavně na vesnicích, Navíc je výborné, že mezi dobrovolnými hasiči je na 900 dětí a mládeže,“ řekl ve svém vystoupení hejtman.

„Dobrovolní hasiči mohou ve své činnosti, stejně jako dosud, počítat s mou pomocí a s pomocí Libereckého kraje,“ dodal.

V diskusi vystoupil také ředitel HZS Josef Zajíček, který zdůraznil, že spolupráce mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči je v Libereckém kraji na velmi dobré úrovní.

„Za pět let jsme například předali dobrovolným jednotkám majetek v hodnotě 38 miliónů korun, například 18 cisteren, 10 nákladních a 10 osobních vozidel, 90 dýchacích přístrojů a další techniku,“ řekl ředitel.

Vedoucí komise pro historii, muzejnictví a mluvčí OSH Karel Boháč ve svém příspěvku připomněl význam oslav výročí založení sborů v jednotlivých městech a obcích jako prostředek prezentace činnosti dobrovolných hasičů na veřejnosti a odměnění zasloužilých členů.

„Například SDH Bílá oslaví své 120. výročí 19. června, SDH Březová 110. výročí připomene 8. května a SDH Dolní Sedlo bude slavit dokonce třikrát. Hlavní oslavy zde proběhnou 21. srpna u hasičské zbrojnice,“ namátkou vypočítal mluvčí s tím, že další oslavy výročí chystají také SDH Habartice (12. 6.), SDH Heřmanice (srpen), SDH Hrádek n. N. (28. 8.), SDH Hradčany (22. 5.), SDH Chotyně (4. 9.), SDH Křižany (22. 5. a 7.8.), SDH Pilínkov (26. 6.), SDH Sedlejovice (25.9.), SDH Vesec (28. 8.), SDH Ves (4. 9.) a další.

„České firemní sbory, které byly založeny v roce 1945, tedy Textilana Nové Město pod Smrkem, Lites Stráž nad Nisou a Textilana Liberec, jejichž továrny už neexistují, si 65. výročí založení připomenou společnou oslavou v červnu letošního roku v Liberci,“ prozradil Karel Boháč.

Na závěr konference zvolilo 105 delegátů s hlasem rozhodujícím staronovým starostou OSH ČMS okresu Liberec Milana Navrátila. Valná hromada také rozhodla, že krajská konference se uskuteční 17. dubna v hasičské zbrojnici v Liberci - Vesci.

Konečným zhodnocením uplynulého období v hasičském hnutí se pak stane 4. sjezd SH ČMS, který se koná 3. a 4. července v Ostravě.

„Věřím, že tato velká událost v práci dobrovolných hasičů přinese důstojný program na další pětileté volební období 2010 až 2015,“ uzavřel Milan Navrátil.