Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasiči Liberecka světili ve Všelibicích nový prapor

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 03. 2010 17:46

Sdílet článek

 

Svěcením nového praporu Sboru dobrovolných hasičů Liberecka zahájili v sobotu ve Všelibicích delegáti valnou hromadu dobrovolných hasičů okresu Liberec. V přítomnosti hejtmana LK Stanislava Eichlera, ředitele HZS LK Josefa Zajíčka a starosty obce Jaroslava Čermáka jej z rukou člena VV Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska Jiřího Orsáka převzal starosta OSH ČMS Milan Navrátil.

Prapor vysvětil farář Josef Matura ze Světlé pod Ještědem s pomocníkem Jiřím Bulířem.

„Předáním tohoto krásného a uměleckého praporu a jeho posvěcení je zároveň prosba o Boží pomoc a ochranu pro všechny hasiče,“ řekl mimo jiné farář.

Hasiči na jednání zhodnotili svou činnost za uplynulé pětileté období a zvolili funkcionáře okresního výkonného výboru a delegáty na krajskou konferenci.

„Práce hasičů si vážím, a jsem velmi potěšen, že ve 101 SDH v okrese Liberec pracuje 4800 dobrovolných hasičů, kteří zasahují při požárech či živelných pohromách, ale jsou garanty i kulturního sportovního a společenského života hlavně na vesnicích, Navíc je výborné, že mezi dobrovolnými hasiči je na 900 dětí a mládeže,“ řekl ve svém vystoupení hejtman.

„Dobrovolní hasiči mohou ve své činnosti, stejně jako dosud, počítat s mou pomocí a s pomocí Libereckého kraje,“ dodal.

V diskusi vystoupil také ředitel HZS Josef Zajíček, který zdůraznil, že spolupráce mezi dobrovolnými a profesionálními hasiči je v Libereckém kraji na velmi dobré úrovní.

„Za pět let jsme například předali dobrovolným jednotkám majetek v hodnotě 38 miliónů korun, například 18 cisteren, 10 nákladních a 10 osobních vozidel, 90 dýchacích přístrojů a další techniku,“ řekl ředitel.

Vedoucí komise pro historii, muzejnictví a mluvčí OSH Karel Boháč ve svém příspěvku připomněl význam oslav výročí založení sborů v jednotlivých městech a obcích jako prostředek prezentace činnosti dobrovolných hasičů na veřejnosti a odměnění zasloužilých členů.

„Například SDH Bílá oslaví své 120. výročí 19. června, SDH Březová 110. výročí připomene 8. května a SDH Dolní Sedlo bude slavit dokonce třikrát. Hlavní oslavy zde proběhnou 21. srpna u hasičské zbrojnice,“ namátkou vypočítal mluvčí s tím, že další oslavy výročí chystají také SDH Habartice (12. 6.), SDH Heřmanice (srpen), SDH Hrádek n. N. (28. 8.), SDH Hradčany (22. 5.), SDH Chotyně (4. 9.), SDH Křižany (22. 5. a 7.8.), SDH Pilínkov (26. 6.), SDH Sedlejovice (25.9.), SDH Vesec (28. 8.), SDH Ves (4. 9.) a další.

„České firemní sbory, které byly založeny v roce 1945, tedy Textilana Nové Město pod Smrkem, Lites Stráž nad Nisou a Textilana Liberec, jejichž továrny už neexistují, si 65. výročí založení připomenou společnou oslavou v červnu letošního roku v Liberci,“ prozradil Karel Boháč. 

Na závěr konference zvolilo 105 delegátů s hlasem rozhodujícím staronovým starostou OSH ČMS okresu Liberec Milana Navrátila. Valná hromada také rozhodla, že krajská konference se uskuteční 17. dubna v hasičské zbrojnici v Liberci - Vesci.

Konečným zhodnocením uplynulého období v hasičském hnutí se pak stane 4. sjezd SH ČMS, který se koná 3. a 4. července v Ostravě.

„Věřím, že tato velká událost v práci dobrovolných hasičů přinese důstojný program na další pětileté volební období 2010 až 2015,“ uzavřel Milan Navrátil.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky