Hejtman a členové Rady LK si vyslechli hodnocení obce Studenec evropskou komisí Entente Florale Europe

Šírová Květa

• 12. 07. 2010 10:30

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, náměstek hejtmana LK Vít Příkaský a radní LK Jaroslav Podzimek (všichni ČSSD) si v sobotu 10. července vyslechli hodnocení obce Studenec evropskými komisaři soutěže Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla).

Po zisku Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku 2009 byla Studenci nabídnuta nominace do evropské soutěže Entente Florale Europe 2010, kterou přijal. Členové hodnotící komise evropské soutěže přicestovali do obce Studenec v pátek (9.7.) odpoledne, ale samotné hodnocení proběhlo až po sobotní (10.7.) čtyřhodinové prezentaci obce, která proběhla v penzionu Trautenberk ve Studenci.

„Komisaři hodnotili téměř vše, co je spojené s životním prostředím. Komise je složená z dvanácti členů z různých zemí Evropské unie. Každý také posuzuje jiné kritérium, jako je například architektura staveb, začlenění obce do krajiny, zachování původní architektury budov při rekonstrukcích, dlouhodobé plánování obnovy a údržby zeleně a podobně. Velký důraz kladli na enviromentální výchovu dětí, ale také na zasvěcenost obyvatel do soutěže,“ vysvětluje starosta Studence Jiří Ulvr.

Po prezentaci obce jednali komisaři ještě hodinu za zavřenými dveřmi. Jejich práce spočívá v hodnocení přihlášených obcí, a to konkrétně jejich návštěvou v dané obci a poznáním obyvatel a prostředí, ve kterém žijí. Do soutěže se každoročně přihlašuje několik obcí a měst z celé EU. V letošním roce je přihlášeno celkem dvacet čtyři vesnic a měst z dvanácti zemí EU. Z každé země mohou být přihlášeny pouze jedno město a jedna obec. Českou republiku letos reprezentuje za města Havířov a za obce právě Studenec.

„Pro Liberecký kraj je to velká pocta. Těší mě, že mnoholetá práce vedení obce Studenec a s ní spojené finanční náklady přinesly své ovoce. Proto také Liberecký kraj poskytl obci Studenec dotaci ve výši sedmdesáti tisíc korun na zajištění návštěvy hodnotící komise,“ říká hejtman Libereckého kraje, který si vyslechl hodnocení obce a prohlédl si část prezentace.

„Studenec je dobře situován do rázu krajiny, má dobré zemědělství a lesy, zahrádky u obydlí zapadají do celkové vize obce. Nejvíce nás zaujala naučná stezka u základní školy a zájem dětí o enviromentální výchovu. V době prázdnin jsme čekali, že moc dětí neuvidíme, ale opak byl pravdou. Chtěli jsme vidět, jak vedení obce a i samotní obyvatelé rozvijí svou obec, aby z ní udělali lepší místo pro život. Byli jsme překvapení milým a vřelým přijetím všech ve Studenci. Pokud se takto chovají i k turistům, jsou jistě jedním z nejoblíbenějších turistických míst,“ chválil obec v závěrečné hodnotící řeči předseda komise Clive Addison z Velké Británie.

Závěrečné hodnocení soutěže Entente Florale Europe 2010 proběhne 24. září v Itálii.