Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman odhalil kovovou plastiku Rozsypaná převodovka na SOŠ Jablonecká v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 05. 2010 15:08

Sdílet článek

 

Studentský Majáles 2010 připravila na 3. května Střední odborná škola, Jablonecká 999, v Liberci. Vyvrcholením akce, které se zúčastnil hejtman LK Stanislav Eichler, náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (oba ČSSD) a vedoucí odboru školství KÚLK Jiřina Princová, bylo odhalení kovové plastiky nazvané „Rozsypaná převodovka“. Zajímavý a unikátní artefakt, na kterém pracovali učňové, zejména nastávající zámečnici, se svými mistry po celou zimu, slavnostně odhalil hejtman za potlesku žáků školy a zástupců spolupracujících organizací.

 „Lze jen ocenit práci žáků a pedagogů. Již při své poslední návštěvě v listopadu loňského roku jsem se seznámil s pedagogickou a výchovnou  činností, nejen na tomto projektu, a výsledky jen potvrzují dobré jméno školy, kterou zřizuje Liberecký kraj,“ řekl mimo jiné Stanislav Eichler.

Autor výtvarného řešení učitel Petr Hnízdo plastiku označil za výrazný doplněk exteriéru školy, který byl realizován v rámci projektu významně podpořeného Nadací Preciosa.

„Škola již nyní připravuje další pokračování projektu a bude se ucházet opět o podporu v grantovém programu na podporu vzdělávání a školství,“ upozornil ředitel Nadace Ivo Schötta.

 Program Majálesu zahrnoval řadu kulturních a sportovních vystoupení, například módní přehlídku, pěvecká a taneční vystoupení žáků z pořádající střední školy, a přišel i kouzelník. Kouzelnické představení skupiny Magic Přemka Radla dodalo programu hodně tajemný rozměr. Poté sklidil mimořádný ohlas kankán v podání dětí z  Dětského domova v Jablonci nad Nisou.

Zaslouženou pozornost rovněž vzbudily zajímavé ukázky kynologického výcviku psí školy Psola. Součástí dne byla také řada sportovně zábavných soutěží o drobné ceny pro všechny zúčastněné žáky. Nejvíce pozornosti zřejmě vzbudil běh na běžkách po vlhkém trávníku.

 „Majáles vnímáme především jako možnost setkání mezi našimi současnými žáky a těmi, kteří nastoupí do školy v září,“ uvedl ředitel školy Milan Adamec s tím, že významnou část účastníků tvořili žáci základních praktických škol a dětských domovů z libereckého regionu.

Celý den provázelo vystoupení rockové skupiny Exil 51 složené ze studentů Technické univerzity v Liberci.

„Rádi hrajeme na akcích pro veřejnost, a pokud to jsou v podstatě naši vrstevníci, je to pro nás ještě zajímavější publikum,“ uvedl člen skupiny Matyáš Veselý.

Nabitý dopolední program ještě pokračoval v odpoledních a večerních hodinách diskotékou, volbou miss a missáka školy, což již bylo plně v režii žáků.

„My, pedagogové jsme na něm byli už jen v roli hostů a zapojovali se již jen jako účastníci do aktivit připravených žáky. V této části podvečera jsme také odměnili úspěšné žáky školy a internátu,“ poznamenal ředitel.

Majáles 2010 SOŠ Liberec by se nemohl uskutečnit bez podpory řady sponzorů, kteří vnímají pozici školy v systému vzdělávání teenagerů. Jde například o Městský obvod Liberec – Vratislavice nad Nisou, Nadaci Syner  či Nadaci škola hrou.

„Se Střední odbornou školou Jablonecká pracujeme řadu let a víme, že poskytnuté finanční prostředky jdou skutečně na aktivity žáků, pro které je i tato akce výrazným zpestřením školního roku,“ shodly se Zorka Škodová, zastupitelka z Vratislavic nad Nisou, a Iva Urbanová z Nadace Syner.

Pořádající škola poskytuje vzdělání žákům, kteří z nejrůznějších důvodů obtížně zvládají výuku, a studium na jiných středních školách je proto pro ně velmi komplikované a příliš náročné.

„Naše Střední odborná škola Jablonecká se však neuzavírá před okolním světem, ale naopak pravidelně prezentuje činnost žáků na mnoha akcích pořádaných Libereckým krajem, místní samosprávou nebo neziskovými organizacemi. Tradičně se například účastníme vánočních a velikonočních prodejních akcí, kde představujeme mimo jiné práci zahradnického a krejčovského oboru,“ zdůraznil Milan Adamec a připomněl, že právě skončený Majáles je proto zcela v souladu s nastavenou strategií školy -  co nejvíce se otevírat veřejnosti a představit činnost svých žáků. „V souvislosti i s těmito aktivitami ve střední odborné škole nemáme nouzi o zájemce o studium, jak potvrzuje probíhající přijímací řízení pro následující školní rok,“ dodal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky