Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman přislíbil pomoc Josefovu Dolu poničenému přívalovou vlnou

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 06. 2010 14:55

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler v doprovodu radního Pavla Petráčka (oba ČSSD) a starosty obce Jana Miksy navštívil včera  Josefův Důl na Jablonecku. Prohlédl si nejponičenější místa v části Dolní Maxov, kde po dvouhodinovém lijáku, kdy spadlo až 90 mm vody na metr čtverečný, zmizely přístupové cesty, spadly opěrné zdi a vymletá koryta zůstala bez kamenného obložení.

„Je to opravdu spoušť, kterou přívalová vlna v noci z 9. na 10. června napáchala. Zmizely vozovky a naopak přivalily se obrovské balvany, takže zejména některé penziony, chaty a chalupy jsou vozy nepřístupné. To ohrožuje například zásobování v nastávající turistické sezóně,“ řekl hejtman a zdůraznil, že kraj bude hledat možnosti pomoci na nejbližší poradě uvolněných radních LK.

Podle pamětníků šlo o stopadesátiletou vodu Jen na našich místních silnicích a cestách zanechala škody za cca 3, 5pět miliónů korun,“  doplnil starosta s tím, že další škody, odhadem za pět miliónů způsobila blesková povodeň na potocích, které spravují Lesy ČR.

Tady proud vody smetl opěrnou zeď u jednoho domu, odnesl několik kůlen a hromady dřeva,vymlel koryta a v dolních tocích je zavalil bahnem a obrovskými kameny.

Jak Jan Miksa upozornil, obec na opravy takového rozsahu nemá.

"Opravy by měly být financovány ze tří zdrojů. Samozřejmě se musí podílet obec, kraj pomůže zejména s opravou komunikací, například prostřednictvím Krajské správy silnic, a také podpoříme žádost obce na Ministerstvo pro místní rozvoj," uvedl hejtman s tím, že největším nepřítelem je nyní čas, neboť se rozbíhá. letní turistická sezóna a Josefův Důl je na ní dost závislý.

Obec  hospodaří s rozpočtem 12 milionů korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky