Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se zúčastnil v Hrádku akce Společnou cestou Trojzemím

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 04. 2010 16:51

Sdílet článek

  

Společnou cestou - Auf dem gemeinsamen Weg - Na wspólnej drodze, tak se jmenovala  akce, která se uskutečnila minulou sobotu  v Bodu Trojzemí v Hrádku nad Nisou u příležitosti vstupu České republiky do Evropské unie. Společně se starosty či místostarosty měst Hrádek nad Nisou, Bogatynia a Žitava a zástupci Parlamentu dětí a mládeže LK se oficiálního zahájení zúčastnil také hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD).

Na slavnostním zahájení promluvili starostové měst Malého trojúhelníku Martin Půta za Hrádek n. N., místostarosta Bogatynie Jerzy Stachyra, starosta Žitavy Michael Hiltscher, hejtman LK Stanislav Eichler a předseda Euroregionu Nisa Petr Skokan.

Společně pak všichni zasadili na polském území Strom paměti – dub, který bude připomínkou nešťastné letecké události u Smolenska.

„Je mi ctí , že se mohu zúčastnit slavnosti nazvané Společnou cestou, která se koná u příležitosti 6. výročí vstupu České a Polské republiky 1. května 2004 do Evropské unie.Je příznačné, že místem setkání se stalo Trojzemí, kde města Hrádek nad Nisou, Bogatynia a Žitava díky své specifické poloze na hranicích rozvíjejí přátelský kulturní, sportovní, společenský a cestovní ruch. Liberecký kraj pěstuje dobré vztahy s Dolnoslezským vojvodstvím a sousedním Saskem. Chci vás ujistit, že budeme spolupráci mezi těmito oblastmi, ale samozřejmě také mezi obyvateli českých, německých a polských obcí a měst Trojzemí podporovat a přispívat tak k dobrým sousedským vztahům mezi našimi třemi zeměmi,“ řekl mimo jiné hejtman, který se zapsal do Pamětní knihy Trojzemí.

 Turistický pochod Trojzemím, mezinárodní kulturní program na pódiu a nabídky her a vyrábění včetně skákacího hradu pro děti - to vše čekalo na všechny, kdo dorazili za pěkného slunečného počasí na Bod Trojzemí.

Vystoupily mažoretky, hornická dechovka z Turowa, skupina Aries,  německá popová kapela Unplugged Inc.,polská folklorní skupina Rozmarýn a český Country band. Na závěr se rozhořely se ohně na německé, polské a české straně Bodu Trojzemí,aby slavnost zakončil bohatý ohňostroj.

Akce je součástí projektu „Společný život v Trojzemí“, který je spolufinancován prostřednictvím Euroregionu Nisa – Nysa v rámci česko-saského programu Cíl 3.  

Na tuto akci navazují další společné akce jako je například EKODEN 29. 4., který společně slaví senioři a kluby žen ze všech tří zemí, ale také „Slavnosti Trojzemí“, které se budou konat tento rok v Hrádku nad Nisou v areálu Kristýna v době od 11. do 13. června pod mottem: „ Všichni jsme na jedné lodi….“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky