Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani jednali v Břízkách o penězích do ROP, o Ještědu i o Machrovi roku

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 03. 2010 13:38

Sdílet článek

 

Hlavním tématem jednání 12. zasedání Rady Asociace krajů České republiky, které se v pátek 26. března  hostil hejtman LK Stanislav Eichler  v Jablonci nad Nisou, byla relokace prostředků z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj do regionálních operačních programů.

„Schopnost podstatně efektivněji tyto uvolněné finanční prostředky zpracovat a přičlenit k jednotlivým projektům je v současnosti více než zřejmá. Omezení reálného rizika, že se za stávajícího stavu nepodaří čerpat peníze z Evropské unie je naprosto klíčovým faktorem, který vede Radu k dalším krokům v jednání s předsedou vlády České republiky Janem Fišerem a ministrem pro místní rozvoj Vondruškou,“ řekl místopředseda Rady AKČR a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který podepsal Memorandum o spolupráci mezi Asociací krajů ČR a Národní sítí místních akčních skupin ČR s předsedou této organizace Františkem Wintrem.

Rada rovněž na jednání přijala doporučení komise pro životní prostředí asociace a přijala usnesení vyzívající Ministerstvo zemědělství, aby bezodkladně navýšilo rozpočet pro splnění závazků plynoucích z rámcové směrnice EU o čištění městských odpadních vod.

Hejtmani navíc v rámci programu rady navštívili Ještěd, dominantu Libereckého kraje, a hojně navštěvované místo, které potřebuje vyřešit otázku dopravní dostupnosti a rekonstrukce této Národní kulturní památky.

„Právě evropské peníze získané z regionálního operačního programu pomohou kompletně rekonstruovat hlavní přístupové komunikace k horskému hotelu a televiznímu vysílači a do sportovního areálu v úseku Výpřež-Ještědka-Ještěd. Opraví se vozovka, zpevní se svahy a krajnice, obnoví se odvodnění a opěrné zdi. Pro návštěvníky tak bude připraveno 2 826 m vozovky směřující k oblíbenému místu na severu Čech,“ řekl Běhounek.

„Počítáme také s podporou hejtmanů při získávání evropských peněz na celkovou rekonstrukci objektu otevřeného v roce 1973,“ doplnil Stanislav Eichler, který potvrdil záměr Libereckého kraje vysílač a hotel Ještěd koupit.

Dalším bodem programu bylo vystoupení Václava Marka ze společnosti Česká hlava, který hejtmanům představil akci Machr roku, což je celorepubliková soutěž, při níž jde především o propagaci a popularizaci učňovského školství. Vloni se první ročník konal v Brně, letos se uskuteční 17. září  v Liberci. 

Závěrem byla Rada seznámena s vývojem projektu Národní sítě místních akčních skupin (MAS). „Jsou to společenství veřejné správy (obcí, svazků obcí a mikroregionů), soukromé sféry a neziskových organizací, které chtějí spolupracovat na rozvoji venkova a zemědělství a při získávání finanční podpory z EU a z národních programů,“ vysvětlil František Winter.

Lidé pracující v Místních akčních skupinách dobře znají místa, kde působí. Proto tyto složky podporujeme i finančně,“ doplnil liberecký hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky