Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaké bude střední vzdělávání za pět let?

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 05. 2010 15:02

Sdílet článek

 

Jaké bude střední vzdělávání za pět let?

(aneb zpráva z porady o neveselých věcech dne 28. dubna 2010) 

 

Perspektivám středního vzdělávání v příštích pěti až deseti letech ve světle demografického vývoje byla v převážné míře věnována porada ředitelů škol konaná dne
28. dubna 2010.

Celým jednání představitelů resortu školství Libereckého kraje a ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem se prolínalo jedno téma – jak reagovat na výrazný úbytek žáků přecházejících ze základních do středních škol, jak nastavit optimální nabídku oborů vzdělávání.

V úvodu porady náměstek pro resort školství Radek Cikl v názorných grafech připomněl středním školám neradostnou skutečnost. Počty dětí narozených v letech 1994 až 2005 dosahují nejnižších hodnost od roku 1980. Šest nejméně početných ročníků z let 1997 až 2003 postupně odchází ze základního vzdělávání a minimálně do roku 2018 bude procházet středním vzděláváním. Střední školy očekává razantní úbytek, a to více než čtvrtiny žáků.

„Z dnešních 19 tisíc žáků denního studia středních škol jich už v roce 2014 zbude pouhých 16 tisíc. Pokud bude ze strany ministerstva školství zachován systém normativního financování škol vázaný na výkony, a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k jeho změně, nižší počet žáků znamená odpovídající snížení prostředků na platy pedagogických i nepedagogických pracovníků a na učební pomůcky. V roce 2018 by to mohlo být o 110 milionů korun méně než v letošním roce,“ uvedl mimo jiné náměstek hejtmana.

Propad se podle něj neprojeví jen v oblasti prostředků na platy. Kapacity středních škol, které jsou v tomto roce, včetně dálkového nástavbového studia, naplněny na 73 %, se dostanou v 2018 v důsledku demografického vývoje na hodnotu cca 64% naplněnosti. Rozpočet kraje se bude potýkat s růstem nákladů na provoz, z nichž značná část bude určena na zachovávání alespoň nehavarijního stavu, nikoli na rozvoj a zlepšení infrastruktury.

„Pokles počtu žáků vstupujících do středního vzdělávání ovlivňuje, i bez zásahů zřizovatele, strukturu oborů vzdělávání. Protože kapacity jednotlivých oborů vzdělávání zůstávají zachovány, žáci volí obory zakončené maturitní zkouškou v gymnáziích a středních odborných školách. Lze očekávat snížení zájmu o učební obory, a to do té míry, že některé obory pro nedostatek žáků zcela zaniknou,“ poznamenal Radek Cikl.

Když odezněla čísla a zhasly grafy v prezentacích, v sále se, ač nevyřčeny, vznášely otázky: Které obory a které školy to ustojí?

Optimalizace oborové nabídky škol a škol samotných se ve světle nepříznivého demografického vývoje jeví jako nevyhnutelná. Avšak zasahovat do školství je nutno
s rozmyslem a s vědomím, že změny se projevují s velkým zpožděním, zpravidla až po proběhnutí vzdělávacího cyklu.

Ředitelé všech škol proto byli vyzváni ke zpracování dlouhodobé rozvahy udržitelnosti své školy za podmínek, kdy jim v příštích pěti letech ubude čtvrtina žáků a s tím i čtvrtina finančních zdrojů. Dostali tak možnost navrhnout řešení, jak si představují změny ve struktuře vzdělávání, jaká opatření navrhují v oblasti úspory provozních nákladů a případného využití nepoužívaných budov. Jejich návrhy se stanou východiskem pro jednání pracovní skupiny zabývající se optimalizací středních škol v Libereckém kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky