Krajská nemocnice Liberec, a.s. zprovoznila další lékárnu

• 05. 05. 2010 13:42

V pořadí již třetí lékárnu zprovoznila Krajská nemocnice Liberec, a.s. Nachází se v Husově ulici, v bezprostřední blízkosti služebního vjezdu do areálu. Včera slavnostně přestřihli pásku hejtman LK Stanislav Eichler, krajští radní Pavel Novák a Zdeněk Bursa (všichni ČSSD), ředitel krajské nemocnice Luděk Nečesaný a ředitel VZP, pobočka Liberec, Jiří Benedikt.

Náklady na rekonstrukci budovy s kompletní přestavbou interiéru představovaly částku 4,5 mil. Kč, vybavení lékárny vyšlo na 750 tis. Kč. Veškeré náklady hradila KNL,a.s. ze svého rozpočtu.

V částce 4,5 mil. Kč se promítla např. z části opravená fasáda objektu, výstavba tří přístupových vchodů (2 pro klienty, jeden služební), kompletní rekonstrukce vnitřních prostor zahrnující zavedení klimatizace, rozvody zdravotnicko-technické elektroinstalace, kompletní pokládku dlažby atd.). Interiéry jsou standardně vybaveny regály, prodejními pulty, skříněmi atd.

Nově vybudovaná lékárna disponuje čtyřmi výdejními místy, z nichž tři slouží klientům žádajícím výdej léčiv na recept, jeden je pro volný prodej. Lékárna má tři přístupová místa. Dvě jsou určená klientům (přímo z Husovy ulice a z boku budovy, který je bezbariérový), jeden vchod je určen pro zásobování.

Požadavky klientů budou vyřizovány ve zcela stejném režimu, jako v lékárně, která funguje přímo v areálu Krajské nemocnice Liberec,a.s. s tím rozdílem, že se tu  n e b u d e odehrávat příprava léčiv na lékařský předpis. To znamená, že i nadále bude tuto službu zajišťovat lékárna umístěná přímo v centru areálu nemocnice. Ta z důvodu zprovoznění další výdejny léčiv změní svou provozní dobu po – pá na 8 – 15.30 hodin (původně do 17. hodiny). Nově vybudovaná lékárna  v Husově ulici bude v provozu každý všední den od 8 do 17 hodin a její vedoucí lékárnicí je Mgr. Jolana Pěnkavová.

Jaký sortiment nabídne lékárna v Husově ulici? Na tuto otázku nám odpověděl Mgr. Martin Mísař, vedoucí lékárník KNL,a.s.: „Nová výdejna nabídne kompletní sortiment léčiv na lékařský předpis pro pokrytí potřeb jak pacientů přicházejících z KNL,a.s., tak pacientů přicházejících od soukromých lékařů. Zároveň zde bude možné vybírat z bohaté nabídky volně prodejných doplňků stravy“.

K personálnímu pokrytí Mgr. Mísař uvádí: „Personální složení nové lékárny tvoří 2 farmaceuti, 2 farmaceutické asistentky a 1 pomocná pracovnice.“

Připomeňme, že první lékárna akciové společnosti KNL zahájila provoz 3. prosince 2007, přičemž oproti té původní, zaznamenala razantní změny, které se týkaly nejen rozšíření sortimentu léčiv a doplňků, ale také zvýšení komfortu při odbavování klientských požadavků. Součástí lékárny se díky rozsáhlým stavebním úpravám stala i prodejna zdravotnických potřeb.

Druhá lékárna KNL,a.s. byla slavnostně uvedena do provozu první květnový týden roku 2009, a to v areálu Nemocnice Frýdlant. Slouží nejen pacientům navštěvujícím jednotlivé odborníky ve frýdlantské nemocnici, ale i všem klientům žijícím ve frýdlantském výběžku. Sortiment byl od začátku vzniku lékárny postupně doplňován podle požadavků klientů, a to se týká nejen léků na předpis, ale i volně prodejných medikamentů.

Investiční akce s názvem Přístřešek urgentního příjmu

a Úprava venkovních prostor Pavilonu chirurgických

oborů zdárně dokončeny

Exteriér budovy Pavilonu chirurgických oborů (vchod A) a jeho přilehlá venkovní část, doznaly zásadních změn. V závěru dubna 2010 tu totiž „utichly“ práce vážící se ke Kompletní rekonstrukci ambulantního traktu traumatologie a chirurgie včetně sociálního zázemí pro pacienty a vzniku urgentního příjmu. Práce na této rozsáhlé rekonstrukci odstartovaly 21. září 2009, a to v rámci III. etapy rekonstrukce celého Pavilonu chirurgických oborů. Více naleznete na www.nemlib.cz

Rekonstrukce ambulantního traktu traumatologie a chirurgie

Vybudování přístřešku a úprava venkovních prostor představují částku 4,7 mil. Kč. Přístřešek chrání vchod do urgentního příjmu a byl vybudován za účelem zajištění rychlého a komfortního přesunu pacientů do prostor úrazové ambulance. V jeho těsné blízkosti jsou dvě odstavná místa pro sanitní vozy. Komunikace před přístřeškem byla rozšířena (posunula se opěrná zídka) a určená je pouze pěším a sanitním vozům! Ostatní automobily klientů, návštěvníků i zaměstnanců mají  k dispozici komunikaci lemující spodní část nemocničního parku. Co je třeba         ještě dobudovat, je obložení sloupů kamenem u přístřešku.