Krajský radní Jaroslav Podzimek nabídl myslivcům na konferenci řešit problémy

• 17. 06. 2010 14:58
  • Školství

Člen rady LK Jaroslav Podzimek /ČSSD), pověřený vedením resortu životního prostředí a zemědělství, se zúčastnil v sobotu 12, června v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci 7. Myslivecké konferenci LK 2010.

„Na konferenci zaznělo několik příspěvků o problémech, které jsou v poslední době velmi aktuální a vyžadují co nejrychlejší řešení,“ uvedl radní.

Podle něj například ředitel Krajské veterinární správy LK Josef Král hovořil o stále se vracejícím tématu - vyšetřování zvěře. Připomněl i novelu veterinárního zákona, v níž se řeší  například podávání léčiv zvěři a jeho ohlášení, prodej zvěřiny a její evidence atd.

S rozsáhlým referátem vystoupil Josef  Žďárský, který se zabývá problematikou drobné zvěře.

„Koroptev, u které je na finance náročný umělý odchov s nejistým výsledkem, je stále v ohrožení. Bažant obecný a zajíc jsou na tom podobně,“ zdůraznil Josef Žďárský s tím, že velkým problémem ve vytváření přírodních hnízdišť je přeměna malých zemědělských políček na velké lány – rozorání remízků, přístup zvěře k vodě a používání chemických prostředků.

Podobný problém se ale, jak zaznělo na konferenci, týká i spárkaté zvěře.V poslední době se především řeší stanovení únosných stavů zvěře v návaznosti na výši škod.

,,Bylo by dobré ustanovit vámi zvolenou mysliveckou radu, jak jsem již navrhoval při nástupu do své funkce. Rada by mi předávala jasné podněty, jednoznačné body, kterými se budu moci zabývat a hledat jejich řešení. Bylo by dobré se jednou, dvakrát ročně společně sejít, diskutovat, zpracovat zápis a tak upozornit na daný problém,“ uzavřel Jaroslav Podzimek.

Spolupořadateli akce byly Okresní agrární komora Jablonec nad Nisou, Liberec, Asociace profesionálních myslivců České Republiky a Okresní myslivecké spolky v Libereckém kraji.