Krajský radní Jaroslav Podzimek navštívil semilskou pekárnu a příšovickou mlékárnu

• 27. 05. 2010 13:56

Člen Rady Libereckého kraje pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek navštívil 18. května u příležitosti Dne mléka jedinou větší mlékárnu v libereckém regionu Plastcom a. s. – mlékárnu Příšovice. O den později se seznámil s provozem nově přestěhované pekárny firmy  JVS v Semilech.

Příšovická mlékárna se nachází 6 km od Turnova a základní výrobní surovinou je syrové kravské mléko svážené cisternami z Českého ráje, Jizerských hor a Pojizeří.

„Mlékárna prošla pěti etapami rekonstrukce a nyní její provoz splňuje veškerá přísná kritéria pro výrobu podle podmínek Evropské unie,“ uvedl radní.

Podle ředitele mlékárny Jiřího Tůmy se denně nakupuje 57 000 litrů mléka a dalších 28 000 litrů nakupuje obden.Ačkoliv je v posledních letech je trh s mlékem značně rozkolísaný, snaží se tato rodinná farma vyrábět výrobky v co nejlepší kvalitě a množství.

„Vyrábíme zde 12 zakysaných výrobků, 20 druhů sýra, tvaroh, 3 druhy másla, 3 druhy BIO sýra, podmáslový tvaroh pro pekárny. Můžeme se také pochlubit i velmi kvalitním a chutným zakysaným nápojem SOJO (sojové mléko) a YOLLY, které si své příznivce již našlo,“ dodal..

Mlékárna také hodlá v nejbližší době otevřít speciální prodejnu přímo ve svém areálu

,,Při prohlídce výrobních zařízení  této firmy musí mít člověk dobrý pocit. Je tu vidět snaha nejen vedení, ale i zaměstnanců, aby provoz a výroba neklesala, ba naopak se rozvíjela. Velmi si cením toho, že se jedná o výrobky opravdu chutné zdravé, bez dalšího množství chemických přídavků,“ pochválil Jaroslav Podzimek.

Mlékárna Plastcom Příšovice dodává své výrobky také do obchodů Kaufland, Globus, Nowaco, sítě prodejen COOP, Podnikové prodejny Turnov a dalších.

„Jsme držiteli ocenění Klasa, ISO, Haccp a produkt Českého ráje,“ připomněl ředitel.

Pekárna JVS Semily

Bývalá provozovna (1960 – 2009) JVS Semily již nevyhovovala daným podmínkám, a proto byla zakoupena vlastní provozovnu, do které se přestěhují i výrobny ze Železnice a Lomnice nad Popelkou.

,,Celý provoz tak  bude pod jednou střechou, což nám v budoucnu uspoří nemalé finanční náklady, se kterými se nyní potýkáme. .Především jsme peníze vložily do rozsáhlých oprav, kterými chceme splnit náročné hygienické podmínky Evropské unie,“ upřesnil  jednatel firmy Miroslav Hálek.

Pekárna se podle něj zabývá především klasickou pekařinou, vyrábí stále kváskový chléb, který je v poslední době již téměř raritou, a doplňkovou výrobou.

JVS Semilská pekárna je dominantním výrobcem pekařských a cukrářských výrobků na severovýchodě Čech včetně Krkonoš. Roční obrat firmy přesahuje 100 milionů korun.. Firma zaměstnává 200 lidí. Pět výrobků pekárny je držitelem certifikátu Klasa.

„Mezi oceněné Klasa výrobky patří i velmi známá Semilská vánočka, která se společně s ostatními produkty rozváží po celém Libereckém kraji,“ upozorňuje Jaroslav Podzimek.