Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa: Kritika radního Ziky je historická epopej

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 07. 2010 16:47

Sdílet článek

 

Se zájmem jsem si přečetl historickou epopej autora, předsedy klubu zastupitelů ODS

Radima Ziky uveřejněnou v deníku Právo a Parlamentních listech.

 

Pokud by se skutečně jednalo o umělecké dílo, musel bych se pousmát a pogratulovat autorovi. Bohužel se současná krajská opozice ani po necelých dvou letech nedokázala vyrovnat s drtivou porážkou v krajských volbách 2008 a způsob psané nebo verbální komunikace tomu zcela odpovídá.

 

Na téma půlmiliardového úvěru se toho od zhruba poloviny roku 2009, kdy se o kritickém stavu mostů na silnicích II. a III. tříd začalo mluvit a kdy o něm resort dopravy LK informoval zastupitelstvo LK, namluvilo a napsalo dost a dost. Náměstek hejtmana Martin Sepp více než rok informuje celou veřejnost LK o nutnosti oprav silnic a zejména mostů a právě tato veřejnost volá po nápravě. Počty lidí, kteří se aktivně podíleli na hledání řešení financování, se dají počítat na desítky, o počtech schůzek, na kterých se tato řešení hledala,ani nemluvě. Marně byste však v těchto výčtech hledali kohokoli z opozice, té, která je teď tak slyšet a která byla opakovaně ke spolupráci vyzvána.

 

Ve svém výletu do minulosti, současnosti i budoucnosti se pan Zika pozapomněl zmínit o 750 milionovém úvěru, který si brala jeho krajská vláda na opravu silnic a který nás zatíží téměř 80 miliony splátek ročně. Kritizujeme je za to? Ne, naopak to bereme jako nezbytný fakt, popereme se s tím a nebudeme si lacině brát jako štít školy a sociální oblast. Ohánění se hospodářským přebytkem roku 2008 (pro čtenáře rozuměj peníze, které zbyly z rozpočtu do dalšího roku) je ještě lacinější. Trošku (a určitě ne úmyslně) se pan Zika pozapomněl zmínit o tom, že LK dostal o více než 300 milionů méně na daňových příjmech, že velká část hospodářského výsledku jeho krajské vlády byla použita na závazky akcí, které se uskutečnily v roce 2008 a platit se musely až v roce 2009, tedy z rozpočtu tolik kritizované sociálně demokratické vlády. Také kupovat Ještěd za 100 milionů v době krize, v době kdy by tyto prostředky chyběly právě na silnice, školy, zdravotnictví, kulturu, sociální služby a další, je nesmysl. Více než rok jednáme se současným vlastníkem a v současné době je další krok na straně Radiokomunikací.

 

Nejsem, a ani nebudu, příznivcem debat a polemiky přes média a tak na další předvolební mlžení a polopravdy nehodlám takto reagovat, pokud to nebude nutné. Naopak jsem schopen se kdykoli, kdekoli a s kterýmkoli opozičním politikem utkat v přímém rozhovoru, a pak ať si čtenář nebo divák sám udělá obrázek o věrohodnosti faktů a nikoli zkreslených domněnek.

 

Zdeněk Bursa, radní LK pro ekonomiku, předseda klubu zastupitelů ČSSD

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky