Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké Gymnázium F. X. Šaldy vydalo ke svému jubileu publikaci Rozmluvy G

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 07. 2010 15:13

Sdílet článek

 

 U příležitosti 90. výročí založení Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci vydala škola publikaci nazvanou Rozmluvy G –  s podtitulem 90 let / 90 příběhů.

„Devítka je symbolická číslice pro naši školu,“ píše v úvodu knihy ředitelka Gymnázia F. X. Šaldy Irena Přádná.

Škola totiž zahájila výuku 19. 9. 1919, ve školním roce 2009/2010 jsme slavili 90. výročí jejího založení. Výčet jmen absolventů plní již 9. tisícovku,“ doplnila.

 

Při příležitosti výročí založení školy se uskutečnil rozsáhlý projekt. Týmy současných studentů rozmlouvaly s 90 absolventy. Nešlo o výběr „90 nejlepších z nejlepších“, nýbrž o vzorek osobností tvořený napříč různými obdobími studia a napříč profesním zaměřením. Projekt vyústil ve vydání publikace s podtitulem 90 let / 90 příběhů Gymnázia F. X. Šaldy. kterou editovali Šárka Šimková, Jan Goll a Tereza Beková.

„Na stránkách publikace se potkávají herci a umělci s předními matematiky a přírodovědci; filozofové se sportovci; aktivní i bývalí politici s kritiky politického dění; státní úředníci a diplomaté s těmi, kteří v neziskových organizacích bojují s byrokracií. Ti všichni prošli naším gymnáziem a věřím, že i další studenti je budou v dobrém následovat,“ dodala Irena Přádná.

 

Na školní léta například vzpomíná předseda Senátu PČR Přemysl Sobotka i bývalý ministr dopravy Petr Moos. Ve vyprávění psychiatra Cyrila Höschla se zábavné vzpomínky mísí s pronikavými postřehy k současnosti. Režisér a výtvarník Michal Žabka prozrazuje, jak se tvoří animovaný erotický film.

„Čtenář se také dozví, kdo je předobrazem postavy Michala Karfíka ze seriálu My všichni školou povinní – o tom totiž mluví další dva absolventi gymnázia: autorka seriálu Markéta Zinnerová a její učitel Jindřich Šádek,“ upozorňuje ředitelka.

Moderátorka Marcela Augustová vysvětluje, proč nechce být bulvárem posuzována jako celebrita. A častý host médií, ekonom David Marek, skandálně přiznává, že podstatou jeho profese je věštění z křišťálové koule.

Co si myslí přední český patolog Aleš Ryška o televizních seriálech „z nemocničního prostředí“? Kdo zažil „na vlastní kůži“ příběh analogický Kunderovu Žertu? Pro koho je pokus o spojení kvantové teorie s teorií gravitace „relaxačním polem zájmu“?

 

„V rozhovorech s více než desítkou lékařů pozná čtenář všechny obory současné medicíny: sexuologií symbolicky počínaje – a patologií konče. Další odborníci dávají nahlédnout „pod pokličku“ onomastiky, enologie, teorie čísel či teorie vícedimenzionálních černých děr.

 

Ředitel Severočeského muzea Alois Čvančara, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek, ředitel ZUŠ Tomáš Kolafa či bývalá ředitelka KVK Věra Vohlídalová jsou příklady několika osobností, které se vyjadřují i k aktuálním otázkám dění v městě Liberci či v Libereckém kraji.

 

Nejmladším ze zpovídaných je fotbalista Jan Polák, který maturoval v roce 2008, naopak nejstarším je známý liberecký architekt Svatopluk Technik, absolvent roku 1932 – kniha obsahuje bohužel poslední rozhovor, který s ním byl pořízen.

 

Ve vzpomínkách absolventů se „malé dějiny“ školních tříd a jejich žáků často prolínají s „velkými dějinami“ Československa – kniha tak nabízí další příspěvky do diskuse o naší nedávné historii. Publikace, na kterou přispěl Liberecký kraj, má 288 stran a stojí 250,– Kč.

Rozhovory jsou doplněny bohatým fotografickým materiálem.

Knihu lze koupit u dobrých libereckých knihkupců nebo přímo v Gymnáziu F. X. Šaldy; objednat ji lze i elektronicky na www.gfxs.cz.

Koupit ji lze na těchto místech:

  • v sekretariátu Gymnázia F. X. Šaldy,
  • po dohodě od jakéhokoliv (ochotného) studenta Gymnázia F. X. Šaldy,
  • v knihkupectví U Antonína, Kostelní 7, 460 59 Liberec  (prodejna je v centru Liberce naproti kostelu sv. Antonína Velkého; otevírací doba po–pá: 9:00–18:00, so: 9:00–12:00)
  • poštou na dobírku; objednávky emailem na adrese sekretariat@gfxs.cz, popř. poštou na adrese Gymnázium F. X. Šaldy, Partyzánská 530/3, 460 01 Liberec 11

 Jan Voženílek

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky