Mniši požehnali rekonstruované kapli sv. Barbory na hradě Grabštejn

• 31. 03. 2010 18:47

Unikátní renesanční kapli na hradě Grabštejn dnes za účasti patrona hradu, operního zpěváka ND v Praze Luďka Veleho, náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (za SOS), předsedy Senátu Přemysla Sobotky a dalších hostí požehnali mniši otec Tomáš a otec Bartoloměj.

„Celá oprava kaple a celého hradu stála dosud přibližně sto milionů korun. Většinu peněz do ní vložilo ministerstvo kultury s Národním památkovým ústavem,“ uvedl ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci. Miloš Kadlec.

Restaurování  maleb začalo ve spolupráci s Německou nadací pro životní prostředí DBU a souběžně s ním probíhalo také restaurování lavic v kapli. Díky výtěžkům z benefičních koncertů Luďka Vele a jeho přátel se podařilo získat a zrestaurovat také varhany a oltářní prostor. V letošní turistické sezóně návštěvníci uvidí nádherné manýristické malby, které byly skryty pod přemalbami. Jde o cyklus umučení Páně, jehož ústředním výjevem je Poslední soud. Na obvodu kaple jsou vidět postavy dvanácti apoštolů a na stropu jsou nově odkryty  medailony čtyř evangelistů a také malbu narození Páně.

"Restaurátoři v kapli nejprve prosvěcovali povrch zdí infračervenými lampami, zkoumali ho a pak opatrně snímali a omývali povrchové vrstvy maleb. Původní renesanční malby zmizely na mnoha místech pod přemalbami, " doplnil kastelán Grabštejna Jan Sedlák

První zmínky o Grabštejnu se objevily ve 13. století. Současnou renesanční podobu získal po přestavbě v 16. století.

Luděk Vele, sólista opery Národního divadla a rodák z Chotyně, kde Grabštejn stojí, pořádá pravidelné benefiční koncerty na záchranu hradu. První benefiční koncert Luďka Vele se uskutečnil v roce 1993. Z jeho výtěžku se podařilo dát do kaple alespoň provizorní okna, za výtěžek toho loňského se podařilo rozsvítit dva překrásné lustry v jednom z nových výstavních sálů.

Jak Luděk Vele prozradil, ten letošní již XVIII. ročník benefičního koncertu ve prospěch hradu, který bude letos doprovázen vernisáží výstavy výtvarníka Jiřího Nepasického z Liberce, se bude konat 21. srpna od 16 hodin a bude to opera Hubička od Bedřicha Smetany.

Rekonstrukci hradu podporuje Ministerstvo kultury, Národní památkový ústav, Liberecký kraj, město Hrádek nad Nisou, blízká obec Chotyně jako rodiště sólisty Luďka Veleho, liberecká Nadace Preciosa a další společnosti a organizace.

„Liberecký kraj hodlá na hradě podporovat kulturní a společenské akce, aby byly nové prostory smysluplně využity,“ přislíbila Lidie Vajnerová opernímu pěvci.