Na Dlouhém Mostě vyhrál dětský divadelní soubor Lízátko ze ZŠ Česká

• 10. 06. 2010 14:31

Letošní 1. ročník soutěže dětských divadelních souborů Dlouhomostecké divadelní hrátky, který pod záštitou náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerové pořádala Základní škola a Mateřská škola Dlouhý Most, vyhrál soubor Lízátko ze ZŠ Česká v Liberci představením Máme rádi pověsti.

Druhé místo získali Vrchličáci z Liberecké ZŠ Vrchlického za pohádku Zvířátka a Petrovští a bronzovou medaili vybojovali domácí malí herci souboru Dráček s hrou Čertův švagr.

Dalšími účastníky byly ZŠ Liberec Barvířská -   dramatický kroužek Barvínci, představení Narcis a víla Echo, ZŠ a MŠ Mníšek - dramatický kroužek Jeřinka, představení Co vidí slunce,  a ZŠ Kunratická - dramatický kroužek Čertíci, představení Jak chtěl Trautenberk sojčí pírko.

„Všech šest zúčastněných souborů předvedlo zdařilá dílka, a tak porota ve složení Jiří Ceé, bývalý sólový zpěvák operní scény Národního divadla v Praze, Ladislav Ondráček, ředitel castingové agentury Locall Casting, s.r.o., Milena Šajdková , bývalá a hostující členka činohry divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jiří Janáček, divadelní kritik a středoškolský profesor, a Jana Damborská z odboru kultury KÚLK, měla velmi těžkou úlohu,“ uvedla ředitelka pořádající školy a zároveň vedoucí Dráčka Iva Poršová.

„Potěšilo mě i ostatní vedoucí souborů, že děti braly své role velmi vážně. Neuvěřitelně se snažily předvést to nejlepší, co v nich je. V sále obecního úřadu panovala po celou dobu pohodová nálada. Děti si akci opravdu užívaly. Pokud nesledovaly představení ostatních souborů, mohly se proběhnout na zahradě a pohrát si na prolézačkách. Velký úspěch mělo i připravené občerstvení v podobě koláčků a rohlíčků,“ doplnila s  tím, že soutěžící obdrželi za své skvělé výkony z rukou předsedy poroty Ladislava Ondráčka velký dárkový sáček s pozornostmi pro celý soubor a skleněnou plaketu s logem soutěže jako upomínku na tento den.

Podle Ivy Poršové pořadatelé chtěli vytvořit příležitost pro školní dramatické kroužky na 1. stupni základních škol, které nemají tolik šancí hrát svá představení před publikem. Často se totiž nacvičuji krátká představení na školní besídky a podobně, a pak je dětem i učitelům líto, že je už nikdo neuvidí. Členy souborů tvoří žáci 1. stupně ZŠ v libovolném počtu.

„ Po letošních zkušenostech se těším, že Dlouhomostecké divadelní hrátky se určitě uskuteční i v příštím roce a že přijedou i další soubory. Ty, které se zúčastnily letos, už nadšeně svou účast na 2. ročníku přislíbily,“ s úsměvem konstatovala Iva Poršová.