Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nově se mýtné vybírá v Libereckém kraji u Svijan, Ohrazenic a Chrastavy

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 01. 2010 18:16

Sdílet článek

 

Odbor dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje upozorňuje řidiče, že od 1. ledna 2010 dochází ke změnám v oblasti mýtného a časového poplatku za užívání zpoplatněných pozemních komunikací. Děje se tak díky novele zákona o pozemních komunikacích,

Zásadní novinkou je, že užití dálnic, rychlostních silnic a vybraných silnic I.třídy v České republice vozidly s povolenou hmotnost více než 3,5 tuny podléhá úhradě mýtného (výkonovému zpoplatnění). Tato vozidla nemají povinnost mít vylepen časový kupón.

 

 

Zpoplatněné komunikace a jejich úseky jsou vymezeny dopravními značkami

 

·                    IP 14 a,b ... Dálnice, Konec dálnice

·                    IP 15 a,b ... Silnice pro motorová vozidla, Konec silnice pro motorová vozidla

·                    IP 15 c,d ... Mýtné, Konec mýtného

 

 

 

Elektronický mýtný systém

 

Vozidla, která podléhají mýtnému, jsou povinně vybavena malým elektronickým zařízením - jednotkou premid - které komunikuje s mýtným systémem.

 

Povinnost vybavení jednotkou premid platí i pro vozidla zpoplatněných kategorií, která jsou ze zákona osvobozena od placení mýtného (např. vozidla IZS a ozbrojených sil).

 

Pro vozidla s metalizovaným čelním sklem je určena palubní jednotka premid plus vybavená venkovní anténou.

 

Mýtné za užití konkrétního mýtného úseku je účtováno v okamžiku vzniku mýtné transakce - záznamu průjezdu vozidla mýtným bodem (pod mýtnou stanicí, příslušnou danému mýtnému úseku).

 

Mýtná povinnost vzniká i v případě, kdy při míjení konkrétního mýtného bodu nebyla zaznamenána mýtná transakce, ale z jiných záznamů v systému elektronického mýtného je zřejmé, že vozidlo použilo zpoplatněný mýtný úsek.

 

Sazbu mýtného za užití 1 km zpoplatněné komunikace stanovuje Nařízení Vlády ČR č. 484/2006 Sb..

 

Sazba se liší podle počtu náprav a emisní třídy vozidla. Mýtné za užití konkrétního úseku je dáno násobkem sazby a délky úseku

 

 

V Libereckém kraji podléhají mýtnému úseky rychlostních silnic R 10 (hranice Libereckého kraje u obce Svijany – Ohrazenice) a R 35 (Ohrazenice – Liberec, MUK u Makra) a nově od 1.1.2010 úsek silnice I. třídy č. 35 (Liberec, MUK u Makra – Chrastava). Tento úsek byl nově stanoven Ministerstvem dopravy ve vyhlášce dne 31.12.2009 s účinností od 1.1.2010 i přes zásadní nesouhlas Libereckého kraje.

 

Vzhledem k tomu, že úsek byl vymezen ve vyhlášce narychlo, majetkový správce silnice I. třídy, Ředitelství silnic a dálnic ČR označil úsek přenosným dopravním značením bez jakéhokoliv povolení a bez možnosti informovanosti řidičů předem. Tedy v současné době nemají řidiči možnost volby, zda-li využijí zpoplatněný či nezpoplatněný úsek silnice.

 

Veškeré informace jsou dostupné na www.premid.cz nebo tel.: 800 698 629 zdarma z celé ČR.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky