Nový dopravce hledá název pro železniční trať přes Trojzemí

07. 01. 2010

Železniční dopravu v Libereckém kraji čeká na sklonku letošního roku změna vpravdě revoluční. Základním dopravcem na železniční trati 089 Liberec – Hrádek n.N. – Žitava (Zittau) – Varnsdorf – Rybniště/ - Seifhennersdorf (v Německu vedená pod číslem 236), která na konci loňského roku oslavila 150 let své existence, se od 12. prosince 2010 stane po 65 letech opět zahraniční dopravce, společnost Vogtlandbahn, patřící do nadnárodního dopravního holdingu ARRIVA. Tato změna přinese nasazení nových moderních železničních vozidel a celkové zvýšení komfortu přepravy na trati, za přiměřenou cenu úhrady kompenzace ztráty z jejího provozu (hrazené na území působnosti Libereckým krajem), vzešlé z transparentního mezinárodního výběrového řízení na provozovatele trati.

Nový dopravce by rád, kromě zvýšení komfortu osobní dopravy, přišel také s výstižným pojmenováním jím provozované trati. „Společnost ARRIVA holding Česká republika s.r.o. s touto myšlenkou oslovila Liberecký kraj a vznikla tak společná aktivita při hledání výstižného jména pro železniční trať vedoucí územím tří států tvořících pojem Trojzemí,“ říká Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje. Libereckému kraji byly poskytnuty ve značném množství plakáty a letáčky (viz příloha) s výzvou ke hledání pojmenování tratě a s přesnými pravidly účasti, včetně možnosti výhry odměny za nejlepší nápady. Přílohou této zprávy je elektronická verze letáčku. Uzávěrka pro zasílání návrhů je 28. února 2010.

„Věřím, že se i občané Libereckého kraje, včetně mladých lidí, žáků a studentů, do nelehkého hledání vhodného a trefného názvu aktivně zapojí a třeba právě návrh z našeho kraje uspěje,“ doplňuje Martin Sepp.

Veškeré kontaktní informace k zasílání návrhů jsou uvedeny v přiloženém letáčku, který je dále k dispozici na informačních centrech v Liberci a Hrádku nad Nisou a na recepci budovy Libereckého kraje. Návrhy pojmenování trati nechť jsou zasílány přímo dopravci, spol. ARRIVA, na adresu uvedenou v letáčku, (viz příloha)  příp. je možné se zapojit také na internetu na stránkách www.arriva.de.

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Mobil: 739 541 588