Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Porota již vybrala vítězný návrh na vzhled rozhledny Pekelský vrch u Raspenavy

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2010 17:15

Sdílet článek

 

Odborná porota ve složení ing.arch. Jiří Suchomel, ing. Jan Suchánek, ing. Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, Pavel Lžíčař, starosta města Raspenavy, Zdeněk Kerhart, předseda o.s. Rozhledna Pekelský vrch, architekti ing. Petr Stolín, ing. Petr Suske a předseda poroty ing. Ján Stempel společně se starostou Lázní Libverda ing. Janem Pospíšilem v pondělí 7. června v hotelu Zámeček v Raspenavě vybrala vítězný návrh na vzhled plánované rozhledny pekelský vrch u Raspenavy. Ze sedmi návrhů studentů Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci nakonec po dramatické debatě porota vybrala návrh studenta 2. ročníku Oty Černého ze Dvora Králové nad Labem.

„Měli jsme dost těžkou práci, všech sedm návrhů bylo zajímavých a i porto se názory na nejvhodnější rozhlednu velice různily. Nakonec jsme se shodli, že oceníme Otu Černého, který jako jediný vypracoval návrh kryté rozhledny,“ vysvětlil předseda občanského sdružení Rozhledna Pekelský vrch Zdeněk Kerhart s tím, že druh a třetí místo nebylo uděleno.

„Vítězný návrh ještě musí schválit odbor Životního prostředí a odbor Kultury ve Frýdlantě v Čechách,“ upozornil Zdeněk Kerhart.

Podle něj si Občanské sdružení .Rozhledna Pekelský vrch dalo za cíl vybudovat na Pekelském vrchu u Raspenavy Rozhlednu. Tato lokalita byla vybrána hlavně proto, že podmínky pro postavení rozhledny -  jako je zeměpisná poloha a výška (487 m. n. m), malá strmost cesty vhodná i pro dostupnost i pro starší lidi a cyklisty, rozumná vzdálenost k zajímavým turistickým cílům, výhledy na panorama Jizerských hor, Obří sud, baziliku Navštívení Panny Marie v Hejnicích, liberecký Ještěd, zámek Frýdlant, a další výhody, přímo vybízejí tuto stavbu uskutečnit.

„Takovou aktivitu směřující k podpoře cestovního ruchu ve Frýdlantském výběžku bude Liberecký kraj určitě podporovat,“ poznamenala Lidie Vajnerová.

O skutečnosti, využít studenty liberecké Fakulty architektury a umění, se členové a příznivci občanského sdružení dozvěděli od starosty Jiřího Hauzera v Osečné.

„Oslovili jsme tedy proděkana TUL, ing. arch Jiřího Suchomela, který naši nabídku na vypsání soutěže přijal. Tak se 24. března původně  osmnáct soutěžících vydalo na Pekelský vrch, aby se seznámili s přírodními podmínkami, které na tomto vrchu panují. Od této chvíle, začala soutěž na plné obrátky a za necelé tři měsíce máme výsledky,“ pochvaloval si předseda sdružení, který navíc počítá i s následným vybudováním přírodního amfiteátru, který by skýtal velké možnosti například při pořádání různých sportovních, společenských a kulturních akcí, včetně bohoslužeb

Rozhledna i amfiteátr navazují na původní stavby, které zde kdysi vystavěli původní němečtí obyvatelé.
„Toto znovuobnovení by napomohlo k upevnění mezilidských vztahů na mezinárodní úrovni a dále by přispělo k rozvoji venkovské oblasti Frýdlantského výběžku,“ míní Zdeněk Kerhart s tím, že náklady na vybudování rozhledny by neměly přesáhnou pět miliónů Kč.

Podrobnější informace na www.rozhlednapekelskyvrch.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky