Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Radní LK otevřeli výstavu k výročí SUPŠ v Železném Brodě

30. 06. 2010

Slavnostního zahájení letní výstavy nejlepších prací studentů za posledních 5 let, se včera zúčastnili náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl a krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (oba ČSSD). Součástí slavnostního zahájení výstavy byl také křest publikace „100% SKLO“, která představuje 90tiletou historii školy.

Sklářská škola v Železném Brodě slaví 90. výročí svého založení. Prostřednictvím výstavy představí svůj umělecký vývoj za posledních pět let. 

„Výstava je rozprostřená do všech výstavních prostor školy. Je dobrým způsobem, jak představit  pestrou kolekci skleněných objektů, designu, dekorativních předmětů a šperků, realizovaných snad všemi technologiemi, které zpracování skla umožňují. Návštěvníci se určitě mají na co těšit,“ zve na výstavu náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD), který škole zároveň pogratuloval a vyřknul přání dalších úspěchů.

K  významnému výročí školy byla vydána publikace „100% SKLO“, která vznikla ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze. Autoři, kunshistorici Antonín Langhamer a Milan Hlavěš zde zpracovali 90tiletou historii školy.

„Na vzniku publikace se podílí také Liberecký kraj,“ vysvětluje krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa, který se účastnil slavnostního křtu knihy.

V rámci vernisáže byly vyhodnoceny práce studentů pro sklárnu Rückl Crystal Nižbor, se kterou sklářská škola spolupracuje. Jako nejlepší byla vyhlášena práce studentky 4. ročníku Zdeňky Štrohalmové, která vytvořila kolekci váza – mísa s abstraktními prvky znázorňujícími růst stromu.

„Práce studentů, které vytvářeli přímo ve sklárně v Nižboru jsou rovněž součástí školní výstavy. Pouze práce Zdeňky Štrohalmové byla odeslána do celostátní soutěže Národní cena za studentský design, jejíž vyhodnocení proběhne v měsíci srpnu,“ vysvětluje ředitelka SUPŠ Sklářské v Železném Brodě akad. soch. Zdeňka Laštovičková.

Ve druhém patře budovy školy je veřejnosti zpřístupněna retrospektivní výstava sklářského výtvarníka a dlouholetého pedagoga sklářské školy ak. soch. Ladislava Olivy. Pro pamětníky ještě také výběr z historických dokumentů a depozitních prací školy.

Obě výstavy jsou pro veřejnost zpřístupněny: 1. 7. – 31 .8. 2010, Út–Ne, 10.00–17.00 hodin. Současně běží v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze výstava z děl studentů a učitelů SUPŠ sklářské v Železném Brodě.  Výstava tam potrvá do 19. září, otevřeno je denně kromě pondělí 10 – 18 hod, v úterý 10 – 19 hod.                       

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624