Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ROPfórum 2010: Liberecký hejtman zahájil v Chrastavě výstavu realizovaných projektů a podepsal smlouvu na stavbu nové silnice

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 04. 2010 13:04

Sdílet článek

 

ROPfórum 2010, informační akci Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, zahájil včera v Libereckém kraji  hejtman Stanislav Eichler (ČSSD)  společně se starostou města Michaelem Canovem a Zdeňkem Semorádem,  ředitelem Úřadu Regionální rady. Kromě otevření plakátové výstavy realizovaných projektů se hovořilo o čerpání dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Chrastava, město vzdálené 12 kilometrů od krajského Liberce, se dějištěm ROPfóra 2010, které v rámci Libereckého kraje uspořádala Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod.

„Chrastava získala několik dotací na své projekty z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Proto jsme se rozhodli tyto projekty představit veřejnosti a upozornit tak na úspěšného žadatele, kterým může být i malé město,“ vysvětlil ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád, který na akci doprovázel hejtmana Libereckého kraje a prvního místopředsedu Regionální rady Stanislava Eichlera. Ten zahájil na chrastavském Městském úřadu výstavu realizovaných projektů, která bude na místě k vidění až do 12. května.

Poté si hejtman prohlédl rekonstruované Centrum volnočasových aktivit, jeden z dotovaných projektů z ROP Severovýchod a podepsal smlouvu, která se týká druhé etapy rekonstrukce Pobřežní ulice v Chrastavě. „Nyní již nic nebrání registraci projektu na Úřadě Regionální rady v rámci 19. kola výzvy, které končí 30. dubna. Investorem je kraj, tak jako v případě první etapy, která už byla v Chrastavě dokončena. Opět tedy žádáme o dotaci a věříme, že potřebných 46,5 milionů korun získáme,“ uvedl hejtman Eichler.

Podle starosty Michaela Canova je tento projekt dopravní stavbou desetiletí.

„Připravujeme ho spolu s krajem už velmi dlouho. Na rok 2011 a 2012 plánujeme i třetí etapu rekonstrukce ulice ve směru na Frýdlant. Zatím ale probíhají složitá jednání o výkupech pozemků,“ doplnil starosta. Hejtman a další hosté středeční akce se seznámili i s ostatními projekty města, které jsou názorným příkladem pomoci evropských dotací. Kromě rekonstrukce objektu č.p. 407 na Centrum volnočasových aktivit a zmiňovaných silničních staveb se jedná o terminál u železniční stanice či rekonstrukci autobusového nádraží. Chrastavský Den s ROPem zakončil pěvecký sbor A my taky z Liberce.  

ROPfórum 2010 pokračuje 25. května v Královéhradeckém kraji.

 

Informace k zahájení výstavy v Chrastavě

Regionální operační program NUTS II Severovýchod je jedním z operačních programů České republiky, který sleduje podporu severovýchodočeského regionu a tedy i Libereckého kraje. Ten je jeho součástí společně s krajem Pardubickým a Královéhradeckým. Cíl programu je jednoznačný: s podporou evropských, krajských a státních dotací pomoci regionu k rozvoji dopravní infrastruktury, venkova a měst, cestovního ruchu a podnikatelského prostředí. Všechny tyto oblasti sleduje také putovní výstava realizovaných projektů, kterou dnes slavnostně v Chrastavě otevíráme. Svědčí o tom, že evropské prostředky skutečně pomáhají obyvatelům regionu, ať už se jedná o chrastavské projekty, jako je rekonstrukce objektu č.p. 407 na Centrum volnočasových aktivit, terminál u železniční stanice, rekonstrukce autobusového nádraží, či projekt Libereckého kraje, který řeší obtížnou dopravní situaci v centru města Chrastavy.

 

Výstava - 18 panelů s realizovanými projekty z ROP SV v rámci Libereckého kraje

Například:

PO 1 Rozvoj dopravní infrastruktury

Liberecký kraj - III/27926 a II/283 Turnov - okružní křižovatka, ul.Sobotecká,–

Cyklostezka Lázně Kundratice – Lesní Domky (město Osečná)

Terminál MHD Fügnerova – modernizace tramvajové tratě

 

PO 2 Rozvoj městských a venkovských oblastí

Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici

Revitalizace zámku v Lomnici nad Popelkou

Přístavba sportoviště ZŠ Plavy

Obec Nová Ves nad Nisou - Nová Ves nad Nisou - areál TEPRBERK, úprava veřejného prostranství, tip: zástupce revitalizace malých obcí

 

PO 3 Cestovní ruch

Rozšíření areálu Hotel Břízky pro zajištění komplexních služeb cestovního ruchu

Město Česká Lípa - Česká Lípa v evropském pásmu textilu – muzeum textilu

Integrovaný projekt cestovního ruchu Libereckého kraje

ZOO Liberec: Informační systém pro návštěvníky ZOO Liberec, realizace ukončena, atraktivní téma – ZOO si vybaví každý obyvatel LBK

 

PO 4 Rozvoj podnikatelského prostředí

Liberecký kraj - Vybavení odborných pracovišť pro technické obory ISŠ Vysoké nad Jizerou. tip: vybavení autooborů a autotronik

Liberecký kraj - Vybavení učebny pro výuku tepelného zpracování kovů a slitin – ojedinělé téma z hlediska oboru a jeho vybavení, realizace ukončena

 

- 1 panel s obecnými informacemi o ROP SV

- výstava bude v Chrastavě do 12. května, pak se přesouvá do Safari kempu ve Dvoře Králové nad Labem

 

 

Aktuální fakta o ROP Severovýchod

Důkazem rozvoje jsou také fakta o čerpání dotací z ROP Severovýchod. Od roku 2007 do roku 2013 (potažmo 2015) lze z Evropského fondu pro regionální rozvoj čerpat prostřednictvím ROP Severovýchod 656 milionů EURO, což v přepočtu 25,44 Kč/EURO přesahuje 16,7 miliard korun. Ke konci března bylo na Úřadě Regionální rady zaregistrováno 1066 projektů, 373 z nich má dotaci přislíbenu Výborem Regionální rady. Na projekty realizované na území Libereckého kraje je dosud schváleno 110 projektů, které mají přislíbeny unijní prostředky dosahující bezmála 2,26 miliardy korun. Příjemci z našeho kraje obdrželi ke konci března bezmála 1,09 miliardy korun z EU (nejvíce je zatím proplaceno v prioritní ose 1 – Rozvoj dopravní infrastruktury).


Na rozpočtu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod se nepodílí jen evropské strukturální fondy, ale také státní a krajské rozpočty. Z ROP Severovýchod tak byly dosud proplaceny příjemcům více než 4 miliardy korun, přičemž hranice 4. miliardy byla překročena počátkem letošního dubna.    

 

Použitý kurz: 25,443 Kč/EURO    

Údaje byly čerpány z Měsíční analýzy ROP SV za březen 2010.   

I. etapa (dokončený projekt)

II/592 Chrastava - dopravní řešení v centru města

Chrastava se potýkala s nekvalitní silniční komunikací ve městě a blízkém okolí, jež nevyhovovala kvalitativně ani kapacitně nárokům na plynulou a bezpečnou dopravu. Projekt sledoval zkvalitnění silniční sítě, odliv tranzitní dopravy z centra města, úpravu místní komunikace, výstavbu okružní křižovatky, opravu mostů či propojení tras. Tím se zajistil bezpečný a plynulý průjezd městem. Řešení dopravní situace přispělo k vytvoření klidnějšího centra Chrastavy.  

Příjemce dotace: Liberecký kraj

Prioritní osa 1: Rozvoj dopravní infrastruktury

Kolo výzvy: 01

Doba realizace: 20. červen 2008 až 1. srpen 2009

 

Celkové způsobilé výdaje: 63 473 169 Kč

 

Z toho dotace RR (EU + státní rozpočet): 58 712 681 Kč

 

Z toho dotace EU: 53 952 193 Kč

 

 

 

 

 

 

 


II. etapa
(projekt se předkládá na ÚRR v rámci 19. kola výzvy do 30. dubna 2010)

V CHRASTAVĚ (18 hod.) PODPIS SMLOUVY O KRAJSKÉ KOUPI POBŘEŽNÍ ZDI OD POVODÍ LABE ZA CENU UVEDENOU VE ZNASLECKÉM POSUDKU

Přeložka komunikace II/592 Chrastava - II. etapa

Předpokládané způsobilé výdaje:         50 224 473,40 Kč

Předpokládaná dotace RR:                  46 457 637,89 Kč

Předmětem záměru je přeložení průjezdního úseku silnice II/592 z oblasti centra Chrastavy do nové polohy podél řeky Jeřice. Ve II. etapě bude zrekonstruována Pobřežní ulice v Chrastavě. Tato úprava umožní dopravní zklidnění v centrální části města a odklon zásobovací dopravy pro průmyslový závod. Nově bude vyřešeno odbočení silnice III/27251 ve směru na Václavice. Starosta Chrastavy Michael Canov označil tento projekt za dopravní stavbu desetiletí. Složitá jednání o něm začala už v 90. letech minulého století a týkala se zejména vyřešení vlastnických práv u pozemků, které s rekonstruovanou silnicí souvisí.  

Liberecký kraj i město Chrastava již připravují třetí etapu rekonstrukce ulice ve směru na Frýdlant. Měla by být realizována v roce 2011 až 2012 (zde dosud probíhají jednání o potřebných výkupech).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky