Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spolupráce Libereckého kraje a kantonu St. Gallen jde do dalšího kola

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 06. 2010 15:22

Sdílet článek

 

„Vlády“ kantonu St. Gallen a Libereckého kraje se v St. Gallenu shodly na svém 5. realizačním programu k Dohodě mezi kantonem St. Gallen a Libereckým krajem

Tento realizační program zahrnuje společné projekty v oblastech veřejné dopravy, zemědělství, úředního notářství, spolupráce obcí a knihoven, vzdělání a sportu a památkové péče.

 

Vláda St. Gallenu včele s prezidentem Willi Haagem hostila od 15. do 17. června „vládní delegaci“ Libereckého kraje vedenou hejtmanem Stanislavem Eichlerem (ČSSD). Obě „vlády“ učinily pozitivní bilanci spolupráce za uplynulých 9 let. Konstatovaly, že se přátelské vztahy nevztahovaly jen na rovinu politickou a úřední, ale že se během výměn také setkali občané. Kontakty znamenaly také zkušenost pro obyvatelstvo obou zemí.

 

„Konkrétně by také nově mělo dojít k využití Fondu partnerství, který byl zřízen v rámci švýcarského příspěvku o rozšíření pro výměnné projekty mezi švýcarskými kantony a českými regiony, městy a obcemi. Fond partnerství podporuje projekty setkání, které se uskuteční v malém rámci a mají za cíl předávání zkušeností a vědomostí,“ uvedl hejtman.

 

Od uzavření společné, politické dohody o regionální spolupráci a přenosu know-how v roce 2001 měly možnost kanton St. Gallen a Liberecký kraj uskutečnit a úspěšně zakončit 4 realizační programy na politické a správní úrovni. Navázány byly také kontakty mezi soukromým sdružením Kooperace St. Gallen-Liberec, která spolupráci oficiálně odstartovala 6. června 1990.

„V posledních 20 letech absolvovalo přes 2000 osob ve správě kantonu St. Gallen nějaký odborný kurz, studium nebo praxi. Volba témat pro 5. realizační program pro období 2010 a 2011 ukazuje, že stále jako před tím existuje potřeba pro obě strany k odborné výměně informací,“ řekl Willi Haag..

 

Foto ze sídla kantonální vlády: (zleva): Pavel Petráček, člen rady kraje; Josef Keller, člen kantonální vlády, Vít Příkaský, náměstek hejtmana; Stanislav Eichler, hejtman; Willi Haag, prezident kantonální vlády; Radek Cikl, náměstek hejtmana

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky