Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Teroristický útok na školu cvičil krajský IZS v Turnově

24. 06. 2010

Krajské cvičení složek Integrovaného záchranného systému na téma teroristický útok „Turnov 2010“ se uskutečnilo za účasti hejtmana LK Stanislava Eichlera (ČSSD) včera v prostorách Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy, Alešova 1722 v Turnově.

Akce, při níž složky IZS řešily nález nástražného výbušného systému, demonstraci sebevraždy, třídění velkého počtu zraněných po odpálení výbušniny se zúčastníly Policie ČR, HZS LK, ZZS LK, MP Turnov, zásahová jednotka Policie Ústeckého kraje a oddělení pyrotechniků Pražské policie.

„Cvičení IZS takového rozsahu jsou důležitá pro přípravu jednotek IZS na reálnou situaci, která by mohla nastat kdykoli. Jednotlivé složky záchranného systému si tak mohou prověřit svou připravenost, techniku,vzájemnou komunikaci a předávání velení,“ přibližuje smysl krajského cvičení hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

Cvičení zahájil výbuch v pravé části budovy a následný požár. Ředitelka školy Milena Lednejová zahájila evakuaci studentů a přivolala složky IZS. Po příjezdu hasičských sborů z Turnova, Semil, Liberce, Karlovic – Všeň a Příšovic jsou zahájeny hasičské práce a dokončena evakuace. Zraněno bylo 25 osob a dvě usmrceny. Hasiči nachází nástražný výbušný systém a předávají velení nad akcí Policii ČR. Přivolaný pyrotechnik zajišťuje výbušninu. Provádí se dočištění prostor. Policisté a psovod zjišťují přítomnost pachatele, který se zabarikádoval v jedné z tříd. Mezi tím jsou zranění tříděni dle závažnosti zranění a ošetřováni ve speciálním stanu, který je součástí vybavení vozidla záchranné zdravotnické služby určeného pro použití při hromadném neštěstí.  V místě výbuchu je objeven mrtvý komplic pachatele. Zabarikádovaný pachatel si klade požadavky a hrozí sebevraždou. Nastupuje zásahová jednotka Policie Ústeckého kraje a pachatele zneškodňuje.

Nasazené jednotky a jejich technika:

HZS – požární stanice Turnov, Semily, Liberec

JSDHO – Turnov, Karlovice Všeň, Příšovice

6 cisternových automobilových stříkaček, 1 dopravní automobil, 1 velitelský automobil řídícího důstojníka HZS Libereckého kraje, 1 velitelský kontejner pro zřízení štábu velitele zásahu.

 

ZZS Libereckého kraje

2 vozidla RZP

1 vozidlo s lékařem

1 vozidlo pro hromádná neštěstí

 

Policie ČR

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624