Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Včelaři letos dostanou od kraje 900 tisíc korun

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 07. 2010 15:49

Sdílet článek

  

Resort zemědělství a životního prostředí Libereckého kraje, který vede radní Jaroslav Podzimek, uvolnil z grantového programu na podporu včelařů 900 tisíc Kč na nákup nových úlů a drobných potřeb. Program bude vyhlášen 1. září, uzávěrka žádostí je 30. září 2010.

 Kraj včelaře cíleně podporuje už třetím rokem.

„V loňském roce jsme rozdělovali 800 tisíc korun, a přesto jsme museli příspěvky krátit, protože žádosti výrazně převyšovaly naše možnosti. Dotaci obdrželo třiatřicet  včelařů,“  uvedl radní.

Vzhledem k tomu, že potřeby chovatelů převyšují finanční možnosti kraje, bylo letos třeba pravidla pro přidělování dotací poněkud zpřísnit, a tak kraj zvýšil povinnou spoluúčast na dvacet procent.. Podle včelařů přijde zřízení chovu, pořízení úlů a další věci nováčka zhruba na padesát tisíc korun.

Včelařů i včel v Libereckém kraji ubývá.  Například v celém okrese Liberec pracuje cca 580 včelařů s šesti tisíci úly, což je oproti minulým létům značný pokles.

„Právě prezentace včelařství, podpora lidí, kteří se tomuto náročnému, ale krásnému koníčku věnují, a nábor nových mladých včelařů, to jsou hlavní důvody, proč včelaře v našem kraji podporujeme i finančně,“ zdůraznil krajský radní, který jako farmář ví, že  úbytek včel se projevuje například nižšími výnosy řepky a dalších  zemědělských plodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky