Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výbor NUTS II Severovýchod schválil dotace na obnovu železničních vozů v regionu

22. 06. 2010

 

Výbor Regionální rady NUTS II Severovýchod zasedal 21. června na Krajském úřadě Libereckého kraje včele s hejtmany Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje – Radko Martínkem, Lubomírem Francem a Stanislavem Eichlerem (všichni ČSSD).

Schvaloval projekty ze 16. kola řízené výzvy zaměřené na obnovu vozidel regionální železniční dopravy. Aktualizoval také plán výzev, vybral pilotní projekty v rámci projektu PAAK a seznámil se s výsledky loňského hospodaření Regionální rady.

 

Tři projekty Českých drah, a.s. předložené v rámci řízené výzvy na obnovu vozidel regionální železniční dopravy schválil Výbor Regionální rady. Na moderní spojení Královéhradeckého a Pardubického kraje by měla společnost čerpat z rozpočtu ROP Severovýchod více než 274 milionů korun. Na moderní železniční vozidla pro Pardubický kraj bylo v ROPu vyčleněno přes 31 milionů korun.

„Moderní železniční vozidla pro Jizerskou železnici se pořídí za více než 308 milionů korun z ROPu také v Libereckém kraji,“ doplnil hejtman LK Stanislav Eichler..

Dále byl aktualizován plán výzev. Došlo k prodloužení dvou výzev na předkládání žádostí o dotaci. Konkrétně se jedná o řízenou výzvu, v níž jsou předkládány projekty navazující tematicky, časově i místně na Kuks – granátové jablko, projekt podpořený v Integrovaném operačním programu. Termín byl prodloužen také u 21. kola výzvy, která sleduje zejména školské projekty v rámci oblasti podpory 4.2. U obou výzev mohou žadatelé předkládat své projekty až do 30. září tohoto roku.

Výbor se dále seznámil s pilotním projektem, jemuž bude poskytnuta asistence při realizaci i administraci, a to v rámci projektu Posílení absorpční a administrativní kapacity (PAAK).

„Na přelomu letošního února a března byla vyhlášena výzva k předkládání žádostí o poskytnutí asistence projektům z oblasti podpory 4.1 zaměřené na rozvoj infrastruktury pro podnikání. Ze dvou předložených žádostí dala výběrová komise přednost společnosti s ručením omezeným BUTTERFLY Trading, která v ROPu uspěla s dostavbou a novým využitím libereckého objektu Střelnice,“ vysvětlil ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád.
Členové Výboru se  krom jiného také zajímali o závěrečný účet Regionální rady za loňský rok a s ním spojené výsledky hospodaření.

„Kontrolní komise z ministerstva financí nám letos v květnu sdělila, že neshledala žádná závažná rizika, která by mohla mít negativní dopad na hospodaření územního celku v budoucnosti,“ řekl předseda Regionální rady Radko Martínek.

Další zasedání Výboru Regionální rady se koná 10. září v Pardubicích. Schvalovat se budou projekty ze 14. kola výzvy, které sledovalo obě oblasti podpory vymezené v rámci cestovního ruchu. Mělo by dojít také na projekty předložené v 15. kole řízené výzvy, jež navazuje na Revitalizaci zámeckého návrší v Litomyšli, další projekt podpořený v  Integrovaném operačním programu. V září také Výbor schválí projekty předložené v 17. a 18. kole výzvy. Obě sledovala oblast podpory 1.2, tedy projekty, které rozvíjí městskou dopravu včetně integrovaných dopravních systémů a ekologizace ve veřejné dopravě.

 

MODERNÍ SPOJENÍ KRÁLOVEHRADECKÉHO A PARDUBICKÉHO KRAJE

Realizace projektu: 1. 8. 2010 – 31. 10. 2014

Cílem projektu je pořízení pěti nových železničních kolejových vozidel společně pro Královehradecký a Pardubický kraj. Zatraktivní se tak železniční doprava, zvýší se komfort cestujících a zlepší se podmínky přepravy handicapovaných osob.

 

MODERNÍ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA PRO JIZERSKOHORSKOU ŽELEZNICI

Realizace projektu: 11. 5. 2010 – 31. 10. 2011

V rámci projektu se pořídí 14 nových kolejových vozidel. Projekt bude realizován pouze
v Libereckém kraji.

 

MODERNÍ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA PRO PARDUBICKÝ KRAJ

Realizace projektu: 1. 8. 2010 – 31. 7. 2012

V Pardubickém kraji se pořídí dvě moderní železniční kolejová vozidla.

 

Všechny tři projekty přispívají k naplnění Dohody o vzájemné spolupráci řídicích orgánů OP Doprava a ROPů z roku 2007. Analýza projektů prokázala jejich konkurenceschopnost
a finanční udržitelnost. Finanční udržitelnost projektů se zároveň opírá o usnesení vlády ČR
č. 1350/2009 a Memorandum o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti.

 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588