Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava 100% SKLO ze Železného Brodu potrvá v Praze do 19. září

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 06. 2010 15:11

Sdílet článek

 

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě letos slaví 90. výročí svého založení. Uměleckoprůmyslové museum v Praze při této příležitosti připravilo ve spolupráci s touto školou a pod záštitou náměstkyně ministra školství Evy Bartoňové retrospektivní výstavu nazvanou 100% SKLO Sklářská škola v Železném Brodě 1920–2010. Na včerejší vernisáži ve výstavním sále Uměleckoprůmyslového muzea v Praze se potvrdilo, že výstava je plná živých barev, tvarů a skleněné fantazie.

„Současné umělecké práce studentů se na ní potkávají s významnými díly z počátků školy, které navrhovali pedagogové Alois Metelák, Jaroslav Brychta, Oldřich Žák, Ladislav Přenosil, Zdeněk Juna a další,“ uvedla ředitelka školy akad. soch. Zdeňka Laštovičková

 

Výstava podle ní představuje širokou a pestrou kolekci skleněných váz, mis, figurek, šperků a objektů provedených snad všemi sklářskými technologiemi, v nichž se snoubí dokonalé řemeslné zpracování s výtvarnou invencí. Ilustruje cestu školy a tím i moderního českého skla za světovou proslulostí od art deca až po nejnovější trendy výtvarného pojetí tohoto ušlechtilého materiálu.

 

„Dokazuje také, že budoucnost českého sklářství jako rodinného stříbra tkví nejen v udržení tradice, ale zejména v dalším rozvíjení mezinárodně ojedinělého systému odborného vzdělávání,“ doplnila s tím, že k výstavě vychází reprezentativní publikace.

Výstava potrvá do 19. září, otevřeno je denně kromě pondělí 10 – 18 hod, v úterý 10 – 19 hod.

Další informace na www.upm.cz a www.supss.cz

 

Sklářská škola v Železném Brodě 1920–2010

Vliv železnobrodské školy na průmyslovou výrobu, uměleckořemeslnou a individuální tvorbu, ale

také na bižuterii a šperk je dlouhodobý, nezpochybnitelný a svým významem mezinárodní. Škola

citlivě vnímá potřeby a vnější podněty z domova i ze zahraničí a odpovídá na ně prostřednictvím

svých pedagogů-výtvarníků, žáků i absolventů. Škola a její dvě větve – výtvarná a technická –

procházejí stálým, o pozornost si říkajícím vývojem.

Založena byla roku 1920 jako třetí odborná sklářská škola v severních Čechách, ale první, na níž se

učilo česky. Na rozdíl od německých škol v Kamenickém Šenově a v Novém Boru, působících v kraji se staletými výrobními a exportními sklářskými tradicemi, vznikla v kraji bez nich. Očekávalo se proto, že se o své absolventy sama postará, zaslouží se o vznik nového centra umělecké sklářské výroby v Čechách, pomůže se zakládáním prvních sklářských živností na Železnobrodsku a s odbytem jejich výrobků. Překvapuje, jak brzy se jí to podařilo. První firmy, spíše ateliéry na broušené, ryté a malované sklo, skleněné figurky a bižuterii, vznikly již koncem dvacátých let 20. století.

Železnobrodská škola je také kolébkou dvou specifických oborů. V první řadě byla místem počátků

technologie tavení skla ve formě, která je světovým unikátem a jedním ze zásadních příspěvků

sklářskému umění. Proslavila ji zejména autorská dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová.

Druhým nepřehlédnutelným fenoménem se staly železnobrodské skleněné figurky.

Každé ze sedmi současných výtvarných oddělení na škole v Železném Brodě (hutní tvarování skla,

skleněné figurky, bižuterie a šperk, užitá malba, broušení a tavení skla, rytí skla, sklářské

formy/produktový design) je jiné, celkově ale skládají obdivuhodnou mozaiku. Studenti vedou s

pedagogy obohacující dialog, který je učí úctě k práci a kulturním hodnotám. Vytvářejí si vlastní

úsudek na základě uvažování a přímých zkušeností, navzájem se při společném díle v poměrně

uzavřeném, soustředěném světě inspirují. Jejich tvorbu nesvazuje kalkul prodejnosti či prvoplánové

líbivosti. Zpracovávají témata, která si sami zvolí, to, co je těší nebo jim leží na srdci. Uměleckými

výsledky se dokážou mnohdy rovnat profesionálním výtvarníkům. Stejně jako v minulosti na tom mají zásluhu výborní učitelé, kvalitní vybavení, tradice, ale také nadšení, dynamika, čerstvé myšlenky a vůle experimentovat. A zejména chuť učit se a něco vytvořit. Mladí lidé do školy přicházejí, aby se naučili rozumět skleněnému materiálu od základů až do důsledků a získali důkladnou teoretickou průpravu.

Železnobrodskou sklářskou školu absolvovalo od jejího založení dodnes přes dva tisíce studentů. Stali se vynikajícími sklářskými řemeslníky i podnikateli, techniky i technology, všestranně vzdělanými odborníky, z nichž někteří se příkladně uplatnili i v odvětvích, která mají málo společného se sklářstvím. Z mnoha absolventů školy se stali doma i ve světě respektovaní sklářští umělci, šperkaři, sochaři, malíři, grafici, medailéři, historici umění, středoškolští nebo vysokoškolští pedagogové, ale také výzkumníci a vědci.

K výstavě vychází reprezentativní publikace mapující historii a současnost sklářské školy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky