Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zahájení provozu na trati Kořenov – Szklarska Poreba Górna není jisté

Šírová Květa

  • 01. 07. 2010 13:41

Sdílet článek

Provoz železniční dopravy Kořenov – Szklarska Poreba Górna, který měl být zítra obnoven prezentační jízdou pozvaných hostí není zatím jistý. Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp k tomuto vydává toto tiskové prohlášení:

„V sobotu 3. 7. 2010 měl být po 65 letech obnoven pravidelný provoz osobních vlaků na trati Kořenov – Szklarska Poreba Górna. Tento akt, který je netrpělivě očekáván  veřejností na obou stranách hranice, ale bude bohužel pozdržen. Polské straně se dosud nepodařilo vyřešit všechny legislativní a technické záležitosti ohledně obnovení provozu na této trati. Zítra, v pátek 2. 7. 2010, by měla proběhnout slavnostní prezentační jízda pro pozvané hosty. Protože po této jízdě nebude následovat obnovení pravidelného provozu pro cestující veřejnost a termín jeho obnovení není zřejmý, rozhodl jsem se, že se dané prezentační jízdy nezúčastním. Cílem zprovoznění této tratě bylo nabídnout veřejnosti možnost cestovat v turisticky atraktivní lokalitě mezi dvěma státy. Dále pomoc místním podnikatelům tím, že dojde k nárůstu počtu turistů, a tím k oživení celého regionu. Prezentační jízda pro mě není splněním cílu této akce a vnímám ji v případě, že nebude zahájen řádný provoz pro občany, jako bezpředmětnou.

Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu dopravy

Obnovu železniční tratě Szklarska Poreba Górna – Harrachov podpořila částkou 4,3 mil. Eur Evropská unie z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013. Práce na obnově byly zahájeny 8. 5. 2009 a dokončeny v červnu 2010. Délka trati je cca. 16 km.

Pravidelný provoz by měl čítat 4 páry osobních vlaků jedoucí v pracovní dny a 5 párů vlaků o víkendech v trase Kořenov – Szklarska Poreba Górna a zpět. V koncových stanicích budou zajištěny přípoje na pravidelné vlaky do Liberce a Jelení Hory. Dopravu vlaků na trati Kořenov – Szklarska Poreba Górna budou zajišťovat dopravci Viamont (český úsek)  a Przewozy regionalne (polský úsek). Objednatelem vlaků na českém úseku je Liberecký kraj, který bude dopravci hradit kompenzaci za zabezpečení výše uvedených výkonů v částce cca. 2 mil. Kč v roce 2010.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky