Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Fond solidarity Evropské unie pomůže i Libereckému kraji

22. 12. 2011

Náměstek hejtmana Vít Příkaský zahájil 20. prosince se na Krajském úřadě Libereckého kraje seminář na téma „Využití Fondu solidarity EU“, který měl za úkol seznámit starosty obcí postižených povodněmi v roce 2010 s možnostmi čerpání finanční dotace z Fondu solidarity Evropské unie.

V úvodu seznámil náměstek Příkaský účastníky semináře s problematikou Fondu solidarity a s možnostmi čerpání dotací ve spolupráci s Ministerstvem financí. „Vzhledem k rozsahu povodní v roce 2010 předložilo MF ČR Žádost o čerpání finančních prostředků z tohoto fondu jako jednu z možností krytí části výdajů, které byly použity na odstraňování povodňových škod“, řekl Příkaský. Evropská komise tuto žádost posoudila, schválila a pro Českou republiku vyčlenila podíl téměř 270 milionů Kč.

V další části semináře byly starostové obcí obeznámeni s informacemi a principy financování povodňových škod. Představitelé obcí se dozvěděli, na jaké účely mohou být finanční prostředky z tohoto fondu využity a naopak na co nesmí být použity. Princip poskytování prostředků z FSEU je založen na retroaktivní úhradě již uskutečněných, zdokumentovaných a zaplacených výdajů. Žadatelé o finanční prostředky z FSEU mohou být nejen obce, ale i jejich příspěvkové organizace, totéž platí i pro kraje.

Celý proces čerpání finančních prostředků musí nejdříve schválit rada kraje na svém prvním jednání v lednu 2012, poté budou všechny postižené obce oficiálním dopisem seznámeny s finální verzí metodiky čerpání finančních prostředků a harmonogramem.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624