Na jednání v Jelení Hoře se jednalo o česko-polsko-německé spolupráci tří divadel

21. 12. 2011

V Jelení Hoře se v závěru minulého týdne jednalo o záměru získat prostředky z Evropské unie na podporu trojstranného česko-polsko-německé projektu pro spolupráci v oblasti kultury, konkrétně divadelnictví.

Setkání se  zúčastnili   krajský radní Jaroslav Podzimek, Piotr Borys, polský člen Evropského parlamentu,, Jerzy Luzniak, vícemaršálek Dolnoslezského vojvodství, Marcin Zawila, starosta města Jelení Hora, Arnd Voigt, starosta města Žitava, Bernd Lange, landrát Landkreisu Görlitz, Herman Winkler, člen Evropského parlamentu, a Jiří Šolc, ekonomický náměstek liberecké primátorky. Přítomni byli ředitelé divadel: Divadlo Cypriana Kamila Norwida v Jelení Hoře – zastoupené gen. řed. Bogdanem Kocou, Divadlo Gerharta Hauptmana v Žitavě (de) - řed. Carsten Knödler a Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, řed. Martin Otava.

„Spolupráce má spočívat v tom, že by jednou do roka Češi na svém území realizovali polskou a německou činohru, Němci polskou a českou a Poláci českou a německou,“uvedl Jaroslav Podzimek.

Divadlo je podle záměru tří zemí domovem múzických umění. Umělecká hodnota jeho činnosti je svou povahou mezinárodní. Hudba, vizuální umění a gesta dovolují hercům jít daleko za hranice jazyka. Zkušenost s použitím cizího jazyka v umění může být zdrojem hlubšího zájmu o komplexní dimenzi jiné kultury. Setkávání současných kultur je dar, který by měl být rozpoznatelný jako příležitost k průkopnictví při vytváření evropské identity.

„To je jedna z hlavních myšlenek ohledně partnerství pro společné akce k vytvoření základny pro dlouhodobou spolupráci tří divadel pod názvem J – O – Š,“ doplnil radní.

Návrh by měl podle něj být východiskem společného regionálního projektu se sdílenou zodpovědností všech účastníků. Prostřednictvím této iniciativy dostane oblast Dolního Slezska, Severních Čech a východního Saska příležitost vrátit se ke svým společným kulturním kořenům jednoho z nejvýznamnějších evropských regionů.

Projekt vytvoří účinnou uměleckou spolupráci odvozenou z tvůrčí tradice sousedících zemí, které byly až do nedávné doby uměle odděleny státními hranicemi.

Je důležité proto vytvořit trvalý cyklický projekt s pevným základem, organizací a podpořit vynaložené úsilí zmíněných tří divadel.

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Mobil: 739 541 588