Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Uctít památku Václava Havla přišla na náměstí E. Beneše tisícovka lidí

22. 12. 2011

Pietní akt k uctění památky Václava Havla přivedl na náměstí Dr. E. Beneše vpodvečer ve středu 21. prosince stovky lidí, odhadem nejméně tisíc. Byl mezi nimi i náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD).

Při příchodu akce, kterou pořádalo Statutární město Liberec, zněla z reproduktorů na ozvučeném náměstí oblíbená hudba Václava Havla, a to Motlitba pro Martu, We shall Overcome, Oh Freedom a Perfect Day. Následovala česká verze jedné z písní, Jednou budem dál, v podání pěveckého souboru Ještěd.

Na neopakovatelné zážitky s Václavem Havlem zavzpomínal jeho blízký spolupracovník, PhDr. Jan Šolc, který připomněl nejenom, jaký český velikán byl, ale i humorné vzpomínky, které se na dobu strávenou s ním váží.  Jan Šolc mimo jiné připomněl i to, že právě tady na libereckém náměstí E. Beneše se 21. srpna 1968 právě spolu s Václavem Havlem a hercem Janem Třískou krčil pod kulometnou palbou okupačních sovětských tanků.

Ladislav Dušek, liberecký zastupitel a herec Divadla F. X. Šaldy poté přednesl úryvek z Havlovy poslední knihy a z reproduktorů zazněl poslední novoroční přípitek Václava Havla z 1. ledna roku 2010, který je však svým obsahem nadčasový. 

Primátorka města Martina Rosenbergová vyzvala všechny přítomné k minutě ticha, po níž přišla na řadu státní hymna, opět v podání souboru Ještěd. Pokládání svící na pietní místo opět doprovodily oblíbené písně a na poslední zvonění symbolicky zacinkaly klíče, které se rozezněly v rukou přítomných stejně jako před 22 lety. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588