Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Uctít památku Václava Havla přišla na náměstí E. Beneše tisícovka lidí

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 12. 2011 10:55

Sdílet článek

Pietní akt k uctění památky Václava Havla přivedl na náměstí Dr. E. Beneše vpodvečer ve středu 21. prosince stovky lidí, odhadem nejméně tisíc. Byl mezi nimi i náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD).

Při příchodu akce, kterou pořádalo Statutární město Liberec, zněla z reproduktorů na ozvučeném náměstí oblíbená hudba Václava Havla, a to Motlitba pro Martu, We shall Overcome, Oh Freedom a Perfect Day. Následovala česká verze jedné z písní, Jednou budem dál, v podání pěveckého souboru Ještěd.

Na neopakovatelné zážitky s Václavem Havlem zavzpomínal jeho blízký spolupracovník, PhDr. Jan Šolc, který připomněl nejenom, jaký český velikán byl, ale i humorné vzpomínky, které se na dobu strávenou s ním váží.  Jan Šolc mimo jiné připomněl i to, že právě tady na libereckém náměstí E. Beneše se 21. srpna 1968 právě spolu s Václavem Havlem a hercem Janem Třískou krčil pod kulometnou palbou okupačních sovětských tanků.

Ladislav Dušek, liberecký zastupitel a herec Divadla F. X. Šaldy poté přednesl úryvek z Havlovy poslední knihy a z reproduktorů zazněl poslední novoroční přípitek Václava Havla z 1. ledna roku 2010, který je však svým obsahem nadčasový. 

Primátorka města Martina Rosenbergová vyzvala všechny přítomné k minutě ticha, po níž přišla na řadu státní hymna, opět v podání souboru Ještěd. Pokládání svící na pietní místo opět doprovodily oblíbené písně a na poslední zvonění symbolicky zacinkaly klíče, které se rozezněly v rukou přítomných stejně jako před 22 lety. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky