Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výroční konference globálních grantů představila kapalný dusík i výuku matematiky hudbou

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 12. 2011 08:55

Sdílet článek

 

Liberecký kraj již čtvrtým rokem rozděluje prostředky z globálních grantů v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Za tu dobu bylo podpořeno přes sto šedesát projektů za více než půl miliardy korun. Na výroční konferenci globálních grantů, která se konala 14. prosince 2011 v sídle Libereckého kraje, jste se mohli seznámit s podpořenými projekty a získat inspiraci k výuce a vzdělávání.

 

Konference totiž byla pojata nejen jako shrnutí uplynulého období, ale chtěla především nabídnout praktické ukázky vytvořených vzdělávacích materiálů, kurzů, aktivit zaměřených nejen na žáky základních a středních škol, ale také na pedagogy a další dospělé v rámci dalšího vzdělávání. A že bylo co ukazovat, bylo patrné již z úvodního slova Víta Příkaského, náměstka hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, když rekapituloval získávání prostředků z Evropského sociálního fondu v tomto operačním programu: „Liberecký kraj podal první tři žádosti do globálních grantů v Prioritní ose 1 – Počáteční vzdělávání v roce 2008. Od roku 2008 - 2010 bylo v rámci tří výzev uspokojeno na stovku příjemců a rozděleno takřka 314 milionů Kč. V roce 2009 uspěl Liberecký kraj s další žádostí, tentokrát v rámci prioritní osy 3 Další vzdělávání. V tomto již čtvrtém globálním grantu Podpora nabídky dalšího vzdělávání bylo alokováno pro kraj 135 milionů Kč. V rámci tří výzev bylo již příjemcům rozděleno 111 milionů Kč na 36 projektů.

To, jakou měrou jsou globální granty klíčové pro koncepci vzdělávání, připomněl Radek Cikl, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu: „Od mnohých projektů si slibujeme významný přínos pro vzdělávání v našem kraji. Zejména se jedná o projekty zaměřené na podporu technických a přírodovědných oborů, protože příprava žáků v oblasti přírodovědných a technických oborů, ať už se jedná o fyziku, chemii, biologii na základních školách nebo o strojírenské, stavební, uměleckoprůmyslové a další obory na středních školách, je klíčová pro konkurenceschopnost našeho kraje a uplatnění na trhu práce.“

 

Na konferenci bylo prezentováno jedenáct projektů z různých oblastí, ať již se jednalo o projekty zaměřené na zvyšování kvality vzdělávání, rovné příležitosti ve vzdělávání, další vzdělávání pracovníků škol nebo podporu nabídky dalšího vzdělávání. Více než šedesát účastníků konference se tak mohlo seznámit s tím, co bylo a ještě bude vytvořeno. A aby nezůstalo jen u zprostředkovaných zážitků, velká část konference se odehrála v praktickém duchu. Projekt Zelená technice Technické univerzity v Liberci s sebou přivezl tekutý dusík - a účastníci tak mohli ochutnat piškot zmrazený na – 190 stupňů Celsia - i Van der Graaffův generátor, díky němuž si dva odvážlivci mohli vyzkoušet, jaké to je, když tělem prochází dvacet tisíc voltů. Podobně tomu projekt Brána k poznání obecně prospěšné společnosti Labyrint Bohemia ukázal exotermní reakci perodixu vodíku při katalytické reakci či model solárních a fotovoltaických panelů. Rozsáhlé multimediální materiály představil projekt Kořeny evropské kultury Podještědského gymnázia, jaké metody lze použít při multikulturní výchově představil projekt Centra vzdělanosti Libereckého kraje. Celý sál se pak rozpohyboval a rozezněl při praktické ukázce vzdělávacích kurzů pro učitele vytvořených v projektu Moderní učitel Technické univerzity v Liberci. V tu dobu celý sál rytmicky tleskal a dupal na násobky dvou.

 

Představily se i projekty, které teprve zahájí svou realizaci, jako je Zdokonalovací kurz cizích jazyků pro učitele 1. a 2. stupně Univerzity Karlovy, Komplexní programy podpory vzdělávání ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí společnosti Člověk v tísni či Hospodárné vykazování a vyúčtování zdravotní péče v nemocnicích Libereckého kraje Střední zdravotnické školy Turnov.

 

Pro plnost je potřebné dodat, že ve všech čtyřech globálních grantech – Zvyšování kvality ve vzdělávání, Rovné příležitosti ve vzdělávání, Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení a Podpora nabídky dalšího vzdělávání – se na leden příštího roku připravují k vyhlášení další, tentokráte již poslední výzvy k předkládání projektů. I s nimi se bude určitě možné seznámit na další výroční konferenci globálních grantů. Informace o nich naleznete na adrese http://opvk.kraj-lbc.cz.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky