Zaváté silnice v Libereckém kraji bude uklízet nová speciální sněžná fréza

21. 12. 2011

Od dnešního dne má Krajská správa silnic Libereckého kraje k dispozici speciální sněhovou frézu - nové vozidlo určené k údržbě silnic – Mercedes-Benz UNIMOG U500 K. Slavnostně ji v sídle KSS LK v Jablonci n. N. uvedli do provozu náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp, (ČSSD), ředitel KSS LK Jan Bergler a jednatel, obchodní ředitel společnosti Croy, s.r.o. Ladislav Vybíral.

Jedná se o speciální víceúčelový nosič výměnných nástaveb s možností jejich rychlé výměny a konfigurací pro celoroční využití. KSS LK jej pořídila za 10,7 mil. Kč včetně DPH. Díky svému vysokému výkonu bude vozidlo v zimních měsících využíváno především v horských oblastech.

„S ohledem na krátký čas pro výměnu většiny nástaveb, mezi deseti a šedesáti minutami, a jejich možné kombinace lze vozidlo využívat pro různé pracovní činnosti dokonce i v rámci jednoho dne, což zefektivní jeho provoz,“ uvedl náměstek hejtmana s tím, že navíc je vozidlo konfigurováno tak, aby mohlo být nasazováno celoročně.

Vybavení pro zimní údržbu:

• posypová nástavba Schmidt Stratos 4.4 VCLN (chemický i inertní posypový materiál)

• sněhový pluh Schmidt Tarron MS 32.1 a • čelní sněhová fréza Kahlbacher KFS 950/2600.

Vybavení pro letní údržbu:

• valník s ložnou plochou pro převoz materiálu a • čelní tandemová sekačka MULAG MKF 600.

Nákupem tohoto speciálního vozidla jsme posílili flotilu sněhových fréz a vozidel, kterými zajišťuje Krajská správa silnic zimní údržbu na silnicích v Libereckém kraji. Toto vozidlo je svým výkonem a dalšími parametry předurčeno hlavně k nasazení v náročných klimatických podmínkách, převážně ve vyšších polohách našeho kraje,“ řekl Martin Sepp.

§        Podvozek M-B UNIMOG U 500 – díky krátkému rozvoru, nízkému těžišti a výkonnému motoru bude vozidlo nasazováno především v náročných klimatických (horských) podmínkách.

§        Sypač Schmidt Stratos je určen speciálně pro vozidla M-B Unimog řady U500. Sypač je určen pro posyp suchou solí a inertními materiály různé zrnitosti, čili je zaručena maximální variabilita nasazení vozidla v rámci činnosti organizace.

§        Dělený sněhový pluh těžké řady pro nákladní vozidla a Unimog je vybaven automatickým jištěním proti poškození při najetí na překážku.

§        Dvoustupňová sněhová fréza Kahlbacher KFS 950/2600 – vysoce výkonná čelní sněhová fréza s řezacím kolem (1. stupeň) a s rychloběžným metačem (2. stupeň) je jako výměnná nástavba pro vozidla M-B Unimog určena pro rychlé frézování tvrdého a namrzlého sněhu s velkým odhozem sněhu. Ideální pro profesionální použití v horských podmínkách při vyšších výkonech odklízení.

§        Nástavba čelního tandemového pracovního stroje MULAG MKF 600 - stroj se skládá se z podsvodidlové sekačky krajnic a univerzálního výložníkového pracovního ramene. Výložník je příčně posuvný až o 1.800 mm, je určen pro práci vlevo i vpravo, díky této konstrukci není nutná následná regulace při míjení překážek, jako jsou sloupky, svodidla, značky atd. Tímto řešením je zajištěno bezpečné a pohodlné ovládání stroje. Na výložníkové pracovní rameno je možné použít další pracovní adaptéry (prořezávací kotouče, frézu na příkopy, frézu na pařezy atd.).

jiri.langer@kraj-lbc.cz
Mobil: 739 541 588