Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Handicapované děti z Jedličkova ústavu namalovaly unikátní obrazy a vystavují

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2011 15:30
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Výstavní kolekci Kouzlení barvami tvoří plátna s detaily obrazů, které ve výtvarném centru Sněženka ve Smržovce namalovaly děti s těžkým postižením z Jedličkova ústavu v Liberci. Obrázky jsou od čtvrtka 10. února vystaveny v hale liberecké pobočky VZP.

Vernisáže výstavy se zúčastnili představitelé Libereckého kraje v čele s radním pro resort zdravotnictví MUDr. Pavlem Novákem a vedoucí odboru zdravotnictví KÚLK Alenou Riegrovou. Hudebním vystoupením přispěl zpěvák, básní a hudebník Jan Kryl a orientálním tancem trojnásobná Mistryně ČR Klára Daila Jansíková. 

Organizátory projektu již dříve zaujalo, jak úžasně spontánní, barevné a kompozičně zajímavé obrazy dokázaly (za pomoci asistentů) tak těžce handicapované děti vytvořit. A rozhodli se s dílky dále pracovat. Výtvarník Jaroslav Cheben vybral z každého plátna nejzajímavější detail, které bez jakýchkoliv barevných a jiných korekcí digitalizoval a nechali přenést na fotografická plátna o rozměrech 60 x 90 cm. Vytvořila se tak úplně nová, působivá díla, která stojí za to si prohlédnout. Výstava vznikla ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. V sídle její liberecké pobočky si ji v příštích dnech může prohlédnout veřejnost. Kolekce je doplněna fotografiemi spoluzakladatele Sněženky Jiřího Hladíka, které ilustrují, jak děti tehdy na zahradě Sněženky původní plátna malovaly.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky