Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler navštívil radnici, sklárny a školu v Novém Boru

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 02. 2011 12:04

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) navštívil 11. února Nový Bor. V úvodu jednal se starostou Jaromírem Dvořákem a místostarostkou Stanislavou Silnou v budově Městského úřadu a poté navštívil sklárnu Egermann, Střední průmyslovou školu sklářskou v Novém Boru a sklárny Ajeto a Crystalex.

„Návštěva Nového Boru byla další z z cest do obcí a měst Libereckého kraje, kde chci poznat nové starosty a místostarosty zvolené v komunálních volbách na podzim loňského roku, a také zjistit s jakými se potýkají problémy, a naopak, jaké mají  úspěchy,“ uvedl hejtman.

„S panem starostou a jeho místostarostkou jsme se například zabývali problémy kolem vzniku průmyslové zóny a nezaměstnaností,“ doplnil.

Při návštěvách v jednotlivých sklárnách se hejtman zajímal o počty zaměstnanců a prosperitu výroby a vyzkoušel si i foukání skla.

„Informoval jsem ředitele sklářských podniků, že jsem právě odeslal dopis ministru průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi, kde na něj  apeluji, aby podpořil návrh nařízení týkajícího se povinného značení původu dovážených výrobků z třetích zemí do Evropské unie, a tedy i do České republiky. Podle mých informací čeští výrobci skla a porcelánu a Svaz průmyslu a dopravy ČR totiž jí, aby dovozci ze třetích zemí měli stejné povinnosti jako výrobci z naší republiky, tedy i povinné označení Made in," řekl Stanislav Eichler.

S tímto stanoviskem souhlasím a jako předseda české delegace při Výboru regionů budu v Bruselu tuto myšlenku prosazovat,“ dodal.

Evropská komise již před několika lety navrhla, aby určité výrobky dovážené ze třetích zemí byly jasně označeny zemí původu. Do této skupiny byly zařazeny i výrobky ze skla a porcelánu. Návrh tohoto nařízení, které zástupci sklářského průmyslu a porcelánu vždy podporovali, byl na podzim loňského roku projednán se značnou pozitivní odezvou i v Evropském parlamentu.

„V současné době se výrobci skla a porcelánu, a také Svaz průmyslu a dopravy, snaží získat další podporu při následném projednávání tohoto návrhu v orgánech Evropské komise a Rady EU. Domnívám se, že podpora požadavku zavést označení „Made in“ pro sklářské a porcelánové výrobce je důležitá, s čímž představitelé skláren jednohlasně  souhlasili,“ zdůraznil hejtman, který se při návštěvě Střední průmyslové školy sklářské zajímal například o vybavení školy, pochválil skvělou tělocvičnu  a také se informoval o připravenosti nastávajících státních maturit.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky