Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přesun lůžek do České Lípy přinese zkvalitnění péče

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 02. 2011 16:31

Sdílet článek

 

O staré a nemohoucí pacienty bude nejlépe  postaráno v České Lípě.  Projekt na přestěhování novoborské LDN do českolipské nemocnice je motivován snahou

o zvýšení kvality a především rychlé dostupnosti poskytované zdravotní péče. Vedení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa považuje medializované obavy komunálních politiků z Novoborska za zcela zbytečné. Ujistil je o tom včera (17. 2. 2011) na novoborské radnici předseda dozorčí rady NsP a krajský radní Zdeněk Bursa ČSSD) i předseda představenstva nemocnice Petr Chmátal.

 

„Jednáme především v zájmu pacienta, jde nám o zcela zřejmé zlepšení péče o pacienty,“ prohlásil předseda představenstva NsP Česká Lípa MUDr. Petr Chmátal, Ph. D., MBA. „O plánu jsme jednali i se zdravotními pojišťovnami, které jednoznačně podporují náš postup.“ Věří, že se politici z Novoborska zaměří právě na tento aspekt a začnou se zajímat o dostupnost a tím i kvalitu poskytované zdravotní péče, názory ostatních pacientů a budou nemocnici spíše nápomocni. Nemocnice si ověřila, že chystaný krok je v souladu s reformou a vývojem ve zdravotnictví.

„Při zhoršení zdravotního stavu pacientů v Novém Boru řešíme časté noční převozy do českolipské nemocnice. Takové převozy pacientům rozhodně neprospívají,“ podotkl Chmátal.

Přestěhováním léčebny do nemocnice v České Lípě se pro pacienty novoborské LDN výrazně zlepší dosah všech důležitých oborů a specializovaných pracovišť, například laboratoří a škály radiodiagnostických vyšetření. K dispozici je oční, kožní, plicní, ORL či zubní ambulance.

 „Převážně geriatrické pacienty z LDN v Novém Boru zde rozhodně neodložíme, ale budeme je léčit. Umožní nám to dostupnost konziliárních vyšetření, nebo dobře fungující rehabilitace,“ řekl Chmátal. Velká většina pacientů LDN trpí sníženou pohyblivostí a vyžaduje speciální péči. V případě zhoršení zdravotního stavu pacientů je jim zabezpečena rychlá dostupnost ostatních specialistů - z chirurgie, interny či ARO. Vhodným doplňkem je i pomoc dobrovolníků. Nemocní mohou požádat rovněž o duchovní službu.

Právě kvůli blízkosti specializované a rychlé péče, se nemocnice pravidelně snaží vyhovět žádostem rodin případně pacientů samotných o jejich přeložení z Nového Boru na oddělení LDN v České Lípě.

 „Vzdálenost mezi Borem a Lípou je minimální a jako argument proti přesunu nehraje roli, ale jednoznačné a podstatné je, že půjde o zkvalitnění péče a přínos pro pacienty,“ prohlásil Chmátal. Navíc ze statistiky roku 2010 je zřejmé, že většina pacientů LDN nepocházela z Nového Boru a Novoborska. Jednalo se maximálně o polovinu pacientů. Druhá polovina to naopak měla od domova do Nového Boru dál. A konkrétně v nedávných dnech zde bylo hospitalizováno z 53 nemocných pouze 15 obyvatel obcí Novoborska.

 

Nemocnice v České Lípě disponuje bezbariérovým přístupem k výtahům i do budovy. Pacienti a jejich příbuzní tak mají (pokud to dovoluje jejich zdravotní stav) snadný přístup do přilehlého areálu. V monobloku nemocnice jsou standardně tři lůžka na pokoji, dva pokoje mají uzavřené sociální zařízení (sprcha, umývárna, WC). Pokoje mají dostatek světla.

„Cílem našeho snažení je zlepšení či udržení kvality života geriatrických pacientů a dle možností zajištění následného pobytu v domácím prostředí,“ připomněl primář českolipské LDN MUDr. Nikolaj Štaňko. Mimochodem, na jeho adresu a celého týmu zdravotníků LDN v České Lípě přichází mnoho písemných poděkování. Celoročně je posílají bývalí pacienti a hlavně jejich příbuzní. Oceňují obětavou a profesionální péči, trpělivost, obětavost, vstřícnost, ochotu, čistotu a pečlivost na českolipském pracovišti ze strany veškerého personálu.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.  je zdravotnické zařízení ve 100% vlastnictví Libereckého kraje. Poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v rozsahu okresu Česká Lípa a ve vybraných odbornostech i pro oblast části Děčínska. NsP provozuje 405 akutních a 122 lůžek následné péče. Oddělení LDN má 60 lůžek umístěných ve 4. a 9. patře nemocnice. V Novém Boru pak je 62 lůžek následné péče. Odloučeným pracovištěm českolipské LDN je léčebna v Novém Boru od roku 2004, kdy o tom rozhodli zastupitelé Libereckého kraje.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky