Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejnický dřevorubec odstartoval pod širým nebem před bývalým Perunem

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 10. 2010 16:34

Sdílet článek

 

Desítka dvoučlenných družstev z osmi lesnických škol zahájila dnes na náměstí před bývalým hotelem Perun v Hejnicích již 13. ročník soutěže Hejnický dřevorubec, který pořádá pod záštitou náměstka hejtmana pro školství Radka Cikla (ČSSD) Liberecký kraj, Regionální agrární rada LK a Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, pracoviště v Hejnice. Slavnostní oficiální zahájení je připraveno na 21. října v 9.30 hodin a vyhlášení výsledků je plánováno na 13.30 hodin,“ řekla ředitelka školy Alena Dvořáková, která přijela své svěřence povzbudit.

Své mistrovství a zručnost předvádějí na soutěžní akci žáci lesnických škol Bzenec, Křivoklát, Písek, Štenberk, Bílá, Šluknov a domácí Hejnice. Startují rovněž mladí závodníci ze slovenského Tvrdošína.

Hlavním cílem akce je zaujmout mladé lidi pro lesnický obor,“uvedl Radek Cikl.

Hned po zahájení si fanoušci a diváci mohli na vlastní oči přesvědčit o náročnosti lesnické práce a zhodnotit nasazení, se kterým žáci v jednotlivých disciplínách soutěží.

Mladí lesníci z hejnické školy obhajují loňské vítězství.

„Nejúspěšnější družstvo měla naše lesnická škola ve složení Tomáš Burda a Jan Zajíček. A protože i třetí místo patřilo družstvu hejnických žáků Petru Třískovi a Michaelu Palovi, byla jejich umístění skvělou reprezentaci školy i školství Libereckého kraje. Věřím, že loňské úspěchy zopakujeme,“ doplnila ředitelka a dodala, že absolutním vítězem se vloni stal domácí Tomáš Burda.

Při diváckých soutěžích, jako je hod sekerou, přesekávání polen a řezání ruční pilou, měli příchozí šanci si vyzkoušet zacházení s dřevorubeckým náčiním.

Doprovodný program soutěže je zaměřen také na propagaci nového lesnického soutěžního sportu – Timbersportu. Mnohonásobný mistr Evropy pan Martin Komárek předvedl hned první den o ukázky sportovních disciplín a zájemci, zejména z řad lesnických učňů, si hned  některé disciplíny vyzkoušeli.

V mezinárodní soutěži Hejnický dřevorubec soutěží jednotlivci a dvoučlenná družstva v práci s motorovou pilou v těchto disciplínách:
1. KÁCENÍ
Soutěžící musí pokácet strom do vyhrazeného prostoru v limitu 3 minut za dodržení platných pravidel bezpečnosti práce.
2. VÝMĚNA ŘETĚZU
Při této disciplíně musí soutěžící rozložit a následně složit řezací část motorové pily a absolvovat s takto sestavenou pilou další dvě disciplíny bez dalších úprav.
3. KOMBINOVANÝ ŘEZ
Soutěžící musí odříznout z každého kmene kotouč ne slabší než 8 cm a ne silnější než 8 cm kombinací horního a spodního řezu.
4. PŘESNÝ ŘEZ
Úkolem soutěžícího je odříznout kotouče ze dvou kmenů tak, aby nepoškodil desku, na které kmeny leží.
5. ODVĚTVOVÁNÍ
Úkolem soutěžícího je co nejrychleji odvětvit připravený strom, aniž by zanechal suk vyšší než 5 mm nebo zařízl do kmene hlouběji než 5.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky