Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se zúčastnil konference skupiny PES ve Výboru Regionů EU v Bruselu

Šírová Květa

  • 19. 11. 2010 10:29

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se ve středu 17. listopadu zúčastnil konference s názvem „Víc než střecha nad mou hlavou – nastavení evropského programu bydlení“, který byl pořádán v Bruselu pro členy frakce PES (Evropská strana sociálně demokratická) Výboru regionů EU.

Hlavním tématem semináře pořádaného sociálními demokraty ve Výboru regionů a skupinou sociálních demokratů v zastupitelstvu hlavního města Belgie na  pozvání člena VR Alaina Hutchinsona bylo: důstojné a cenově dostupné bydlení pro všechny je klíčovým zájmem skupiny sociálních demokratů ve Výboru regionů. Konference byla strukturována do dvou zasedání - Bydlení: Evropská výzva a Nastavení agendy Evropského sociálního bydlení.

Uprostřed současné finanční a ekonomické krize jsou členové místních a regionálních zastupitelstev konfrontováni se zvýšenými nároky na kapacitu bydlení na straně jedné a  požadavky na škrty ve veřejných výdajích na straně druhé. Přístup k důstojnému bydlení se stává ožehavým sociálním problémem,“ řekl hejtman Libereckého kraje a stálý člen Výboru regionů EU Stanislav Eichler.

Přednášejícími byli například Charles Picqué, předseda zastupitelstva hlavního města Bruselu a Barbara Steenbergen, vedoucí styčné kanceláře Mezinárodní unie nájemníků při EU. Inspirující byli příspěvky řešení sociálního bydlení z Berlína, Baskicka, Vídňě, Skotska a Bruselu. 

Skupina PES ve Výboru regionů si je plně vědoma toho, že právo na slušné bydlení je nedílnou součástí sociální a územní soudržnosti. Sociální bydlení je klíčem k dosažení cíle soudržnosti, za předpokladu, že rizika diskriminace a getoizace jako tvůrce politiky úspěšně udrží na uzdě. Skupina PES se energeticky postaví k problému sociálního bydlení, což významně přispěje k udržitelnosti  místních komunit,“ dodal hejtman LK.

Tato událost byla příležitostí pro členy skupiny PES, aby se dohodli na řadě závěrů zdůrazňujících potřebu ambiciózní strategie EU a zdůrazňuje klíčovou roli místních a regionálních orgánů při její úspěšnou realizaci.

Příspěvek hejtmana Stanislava Eichlera byl členy skupiny PES  přijat velmi důstojně a stane se jedním z pracovních dokumentů frakce. Příspěvek je ke stažení na http://www.cor.europa.eu/pesweb/downandout_docs.html ve třech jazykových mutacích.

 

V rámci cesty do Bruselu se hejtman ve středu 17. listopadu zúčastnil také slavnostního zahájení 6. ročníku Krušnohorských trhů, které se budou konat do neděle 21.11. v sídle Saského zastoupení Saska při EU.

 

 

Za hejtmany zúčastněných krajů (Liberecký, Ústecký a Karlovarský) promluvil při oficiálním zahájení velvyslanec České republiky v Belgii Vladimír Müller, který pronesl proslov na téma soužití v našem regionu a budoucnosti přeshraniční spolupráce.

Nejdůležitějším výstupem celé akce jsou konkrétní dohody představitelů kraje se saskou stranou ohledně budoucí spolupráce, kde můžeme očekávat posun kupředu. Hlavním tématem byla eventuální tvorba tzv. ´Evropského seskupení pro územní spolupráci´

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky