Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská vědecká knihovna v Liberci oslavila 10. výročí svého vzniku

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 11. 2010 16:40

Sdílet článek

 

Krajská vědecká knihovna v Liberci v pátek a v sobotu oslavila letos 10 let od dokončení stavby nové budovy knihovny. Návštěvníky pozdravily náměstkyně pro kulturu Lidie Vajnerová, ředitelka KVK Blanka Konvalinková, bývalí ředitelé Věra Vohlídalová a Pavel Harvánek, předchozí ředitelka Dagmar Helšusová poslala pozdravný dopis.

Deset let slouží Liberečanům nová budova Krajské vědecké knihovny. Nová knihovna vznikla koncem roku 2000 a její budova byla oceněna několika cenami. Stojí na místě staré synagogy, kterou vypálili nacisté v roce 1938. Patří k moderní architektuře města a k relativně známým českým stavbám. V jejím areálu se nachází i moderní synagoga a plní také funkci veřejné městské knihovny. Z mnoha důvodů se též knihovně říká Stavba smíření.

 „Přeji knihovně hlavně spokojené čtenáře, kteří tu najdou vše, co potřebují ať ke studiu, nebo k zábavě,“ řekla mimo jiné náměstkyně hejtmana. 

„Návštěvníkům jsme například připravili procházku knihovnou, otevřeli jsme  výstavu o dějinách knihovny, přehlídku fotografií o stavbě a otevření knihovny, exkurzi do zákulisí a ukázku vzácných fondů. Zájemci si třeba mohli prohlédnout si mohli také kroniku světa z roku 1493 a další vzácné tisky z archivu.

Zpestřením programu bylo také vystoupení knihovnického sboru KOLibřík a sobotní fotbalový turnaj, jehož se zúčastní týmy ZOO, Naivního divadla, Lidových sadů a další,“ uvedla ředitelka knihovny s tím, že návštěvníci si odnesli drobné dárky pro děti i dospělé.

Nová budova Krajské vědecké knihovny již deset let slouží Liberečanům.. Slavnostní předání stavby do užívání se uskutečnilo 9. listopadu 2000, symbolicky v den, kdy v roce 1938 byla zničena synagoga, na jejímž místě nyní knihovna (spolu s novou synagogou) stojí. Její budova byla oceněna několika cenami. Patří k moderní architektuře města a k relativně známým českým stavbám. Z mnoha důvodů se též knihovně říká Stavba smíření.

Knihovna má také mimo jiné má největší dětské oddělení v Česku a denně ji navštíví v průměru přes dva tisíce lidí.

„Budova knihovny během 10 let provozu neztratila nic ze své nadčasovosti. Už v roce 2000 měla nakročeno do nového tisíciletí. Knihovna je příjemným místem pro studium, setkávání i trávení volného času. Rok za rokem přibývají čtenáři i návštěvníci, nově i ti virtuální. Loni ji navštívilo 800 tisíc lidí a za deset let již několik milionů

Za 10 let si knihovna našla své oprávněné místo v povědomí občanů města Liberce i Libereckého kraje. Návštěvníci mohou obdivovat architekturu knihovny, její eleganci, otevřenost prostoru, moderní zařízení, mnohostrannou využitelnost,“  řekla ředitelka knihovny s tím, že knihovna má také mimo jiné má největší dětské oddělení v Česku a denně ji navštíví v průměru přes dva tisíce lidí.

Na místě staré, kterou vypálili nacisti, ukrývá dvanáctipodlažní komplex také novou židovskou synagogu. „Knihovna do budoucna plánuje zlepšit elektronické služby, jako jsou například objednávky z domova, a prodloužit otevírací dobu,“  uzavřela ředitelka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky