Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský seminář Život s památkami II se setkal s velkým úspěchem

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 11. 2010 10:17

Sdílet článek

 

V multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje se 12. listopadu uskutečnil již druhý ročník semináře „Život s památkami“ seznamující veřejnost s problematikou památkové péče v České republice.

Letošní seminář byl koncipován pro posluchače vybraných kurzů Univerzity třetího věku Technické univerzity v Liberci. Semináře se zúčastnilo kolem 50 posluchačů.

„Tato akce položila dobrý základ pro tradici konání seminářů přibližujících památkovou péči srozumitelnou a poutavou formou široké veřejnosti,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová a připomněla, že vloni se konal podobný seminář pro starosty měst a obcí..

Po uvedení semináře statutární náměstkyní hejtmana Lidií Vajnerovou následoval blok představující teorii památkové péče v České republice a praktické příklady z Libereckého kraje. V celém dopoledním bloku přednesli pracovníci Krajského úřadu Libereckého kraje a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci několik příspěvků týkajících se památkové péče a ochrany kulturních památek. Tato část přednášek byla doplněna i příklady dotačních titulů na obnovu památek a povodňovým škodám na památkovém fondu v Libereckém kraji.

Druhá část dopoledního programu byla zahájena ředitelem územního odborného pracoviště NPÚ v Liberci Milošem Kadlecem, který krátce představil činnost této odborné organizace a přiblížil historii ochrany památek na území České republiky. V druhé části přiblížil posluchačům úzké vazby výkonu památkové péče s propagací památkového fondu s napojením na oblast cestovního ruchu v Libereckém kraji. Pracovníci Národního památkového ústavu v Liberci také přednesli příspěvky s tématikou vývoje expozic zámeckých interiérů, reinstalace prohlídkové trasy na zámku Hrubý Rohozec a soupisu památek na Liberecku.

Odpolední část byla věnována prohlídce zámku Hrubý Rohozec a ověření úspěšnosti změny instalací expozice v zámeckých prostorách.

„Třetí ročník semináře se bude konat v příštím roce a rádi bychom jej zaměřili na učitele, kteří mají klíčovou pozici při šíření informací široké veřejnosti, zejména žákům a studentům“ dodala Ing. Lidie Vajnerová.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky