Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj ušetří v následujících třech letech na centrálních dodávkách elektrické energie a zemního plynu stovky milionů korun

Šírová Květa

  • 20. 10. 2010 14:16

Sdílet článek

Liberecký kraj podepsal smlouvu s novým dodavatelem elektrické energie a zemního plynu. Ve výběrovém řízení byla nejúspěšnější společnost United Energy Trading, a to pro dodávky obou komodit.

„Vedení Libereckého kraje již zná vítěze veřejné zakázky Výběr centrálního dodavatele elektrické energie a zemního plynu pro Liberecký kraj a jím zřizované příspěvkové organizace, případně pro další právnické osoby zřizované nebo ovládané Libereckým krajem. Cílem tohoto projektu bylo vytvoření úspory finančních prostředků za spotřeby energií. Tomuto výběru předcházelo mnoho přípravných fází projektu. Musela být vypracována analýza spotřeb všech příspěvkových organizací, odběrových diagramů, počtu odběrných míst a podobně. Nyní již máme dodavatele a předpokládáme, že úspory, kterých za tříleté období dosáhneme, budou ve výši až do 200 mil. korun. Do těchto cen je již započítán efekt zvýšení ceny elektrické energie v důsledku zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje plánovaný od začátku příštího roku. Smlouva o dodávkách je platná od 1. 11. 2010,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Celý projekt byl zahájen již na jaře roku 2009, zadáním veřejné zakázky malého rozsahu na zajištění Analýzy celkové energetické spotřeby Libereckého kraje, kterou odsouhlasila Rada LK  24. 3. 2009. Vítězem se stala firma EUFC CZ s.r.o. Brno, se kterou byla uzavřena smlouva a která ve stanovené lhůtě předložila zpracovanou Analýzu spotřeby EEN a ZP. Na tuto Analýzu musel navázat druhý krok, a to zadání veřejné zakázky malého rozsahu na Studii proveditelnosti centrálního nákupu EEN a ZP pro Liberecký kraj. Tato veřejná zakázka malého rozsahu byla projednána v RK dne 18. 8. 2009 a výběr nejvhodnější nabídky byl v radě kraje rozhodnut dne 8. 9. 2009. Zvítězila firma Green Energy Consulting, s.r.o., která hotovou studii předložila 25. 11. 2009. Tímto měl Liberecký kraj učiněny přípravné kroky a všechny podklady pro vypsání veřejné zakázky na dodavatele EEN a ZP. 7.12.2009 byl Radou LK schválen vzor plné moci (zplnomocnění LK k úkonům nutným k realizaci zakázek) a vzor smlouvy o společném postupu zadavatelů. Tyto vzory byly následně rozeslány na všechny příspěvkové organizace Libereckého kraje s tím, že  se podepsané plné moci a smlouvy vrátí zpět na krajský úřad do 8. 1. 2010. Dne 14.12.2009 bylo zahájeno zadávací řízení veřejné zakázky malého rozsahu „Administrace zadávacího řízení na centrální dodávku elektrické energie a zemního plynu, včetně poskytování souvisejících právních služeb“. Po přijetí všech nabídek (nejpozději do 4.1.2010) doporučila hodnotící komise Radě LK rozhodnout o výběru uchazeče Schönherr v.o.s., kterého Rada LK 12.1.2010 na základě nejvhodnější nabídky schválila a pověřila hejtmana LK podpisem smlouvy. Vybraný dodavatel začal tvořit zadávací dokumentaci k oběma zadávacím řízením. Rada LK dne 18.5.2010 rozhodla o zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky Centrální dodávka elektrické energie a zemního plynu pro Liberecký kraj a jím zřizované příspěvkové organizace, případně pro další právnické osoby zřizované nebo ovládané Libereckým krajem v užším řízení dle § 28 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění.

„Jednalo se o dvoukolové zadávací řízení. V prvním kole byli zájemci vyzváni k podávání žádostí o účast ve výběrovém řízení a ve druhém kole byli zájemci vzešlí z prvního kola vyzváni k podání konkrétní nabídky. Rada LK dne 8.6.2010 schválila zadávací dokumentaci a příslušné komise. Podle hodnotících kriterií byla vybrána jako nejvhodnější dodavatel  firma United Energy Trading, a to s nejvýhodnější nabídkou jak na dodávku elektrické energie, tak na dodávku zemního plynu,“ dodává radní Libereckého kraje pro oblast ekonomiky Zdeněk Bursa.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky