Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj uspořádal seminář k trestnému činu stalking, za který hrozí pachateli až tři roky vězení

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 10. 2010 16:44

Sdílet článek

 

Krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD) zahájil dnes v sídle kraje Liberci speciální seminář nazvaný Stalking II., který pořádalo Centrum intervenčních a psychosociálních služeb LK ve spolupráci s Libereckým krajem, resortem sociálních věcí. Lektorkou byla pro zcela zaplněný sál doc.PHDr. Ludmila Čírtková, CSc.

„Ústava a Listina základních práv a svobod, jako legislativní normy nejvyšší právní síly, ustavují základní práva a svobody a stanovují nejvýznamnější zásady, na kterých je náš právní řád postaven. Podle těchto dokumentů jsou lidé svobodní a rovní v důstojnosti a právech. Základní práva a svobody se zaručují všem bez jakékoliv diskriminace. Bohužel, velmi často se setkávám s tím, že jsou tato základní práva zcela zjevně porušována. Násilí ve svých různých podobách hluboce zapustilo kořeny v naší společnosti,“ uvedl v úvodu semináře Pavel Petráček.

Stalking je relativně moderní fenomén, jenž byl jako problém z hlediska kriminologie, psychologie a práva otevřen v posledních dvou desetiletích.

„Mezi nejdůležitější hlavní znaky patří opakované a dlouhodobé obtěžování jiné osoby, známé či neznámé, nevyžádanou a nechtěnou pozorností. Opakované a dlouhodobě se pokouší kontaktovat oběť pomocí dopisů, e-mailů, telefonátů, SMS zpráv, zasíláním různých zásilek s dárky a podobně,“ probírala postupně  témata semináře Ludmila Čírtková.

Obsah těchto zpráv může být podle ní příjemný až veselý, ale též urážející a  zastrašující. Výjimkou nejsou zprávy původně příjemné, snažící se získat odpověď či kontakt oběti, až později následují  zprávy urážející, nevkusné či zastrašující. Výzkumy dokazují, že obětí stalkingu se může stát prakticky kdokoli.

„Vzhledem k tomu, že se Česká republika zavázala prostřednictvím mezinárodních úmluv k potírání domácího násilí, měli bychom si tento problém připustit a udělat vše pro to, abychom hledali cesty, jak ho potírat a vymýtit,“ řekl radní s tím, že od 1. 1. 2010 vstoupila v platnost upravená verze trestního zákoníku (upraven po 61 letech). Podle toho je stalking (pronásledování a šikana) trestným činem a hrozí za něj až 3 roky vězení.

Problém jménem „stalking“

Anglický výraz „stalking“ vznikl původně ze slovesa „to stalk“, což v řeči lovců znamenalo stopování, či přibližování se ke zvěři.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky