Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Maďarský velvyslanec na SPŠ textilní připomene 101. výročí narození básníka Miklóse Radnótiho

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 04. 2010 15:39

Sdílet článek

 

Velvyslanec Maďarské republiky László Szőke položí 5. května v 15 hodin věnec k pamětní desce básníka Miklóse Radnótiho, která je umístěna na budově SPŠ textilní, Tyršova ulice 1, v Liberci. Pietního aktu se zúčastní Radek Cikl (ČSSD), náměstek hejtmana, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, ředitelka školy Vilma Hrudová a další hosté.

Maďarský básník Miklós Radnóti, rodným jménem Miklós Glatter (*5. května, 1909, Budapest, Rakousko-Uhersko, + 10. listopadu 1944, nedaleko Abda, Maďarsko), byl studentem na Vyšší tkalcovské škole, (předchůdkyně dnešní SPŠST) v letech 1927-28. Za 2. světové války byl uvězněn, v roce 1944 zastřelen na pochodu smrti a stal se tak obětí holocaustu.

Po exhumaci byly nalezeny v kapse kabátu jeho poslední básně. Dílo je obžalobou nelidskosti fašismu a symbolem vítězství ducha nad brutalitou a smrtí. Česky vyšel výbor básní A přece se vrátím.

„Pan velvyslanec v krátké řeči připomene život a dílo velkého maďarského básníka, položí věnec a  zazní maďarská hymna,“ uvedl Radek Cikl s tím, že studenti na závěr přednesou některou z Radnótiho  básní.

 

V TVÉM OBJETÍ

Miklos Radnoti

V tvém objetí se kolébám

tak tiše.

V mém objetí se kolébáš

tak tiše.

V tvém objetí jsem děcko zas,

nevzlykám.

V mém objetí jsi děcko

a já jen naslouchám.

 V objetí pevně sevřeš mě,

když strach mám.

V objetí sevřu tě a strach

 je tentam.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky