Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Merkaptan zamořil centrum Liberce

Šírová Květa

  • 06. 08. 2010 10:18

Sdílet článek

Od včerejšího rána přijímá operační středisko HZS Libereckého kraje oznámení od občanů, že v centru Liberce je cítit unikající plyn. Jedná se o aromatickou látku sloužící k odorizaci plynu – Merkaptan.

„Merkaptan je aromatická látka, která sice není zdraví nebezpečná, ale při nadýchání větší koncentrace by mohlo dojít k podráždění sliznice a následným nevolnostem a bolestem hlavy. Všem obyvatelům v centru Liberce proto doporučujeme omezit větrání a v případě potíží přivolat lékaře. V současné době probíhá identifikace prostoru a látky, která by se měla sama ve vzduchu rozptýlit,“ doporučuje Iva Michalíková, tisková mluvčí HZS Libereckého kraje                                         

Ve čtvrtek 5. srpna 2010 v 5:33 hodin vyjeli profesionální hasiči ze stanice Liberec do liberecké městské části Jeřáb, kde pátrali po unikajícím plynu. Na místě spolupracovali také pracovníci pohotovostní plynárenské služby firmy RWE a policisté.

Na místo se dostavili profesionální hasiči ze stanice Liberec, kteří provedli měření přítomnosti plynu detekčními přístroji. Přítomnost plynu, i přes značný zápach, se neprokázala. Podle zjištění pracovníků plynárenské pohotovostní služby, které potvrdil i mluvčí RWE distribuční služby Jíří Bezděk, došlo v areálu plynárny v ulici Nitranská v centru Liberce k rozlití aromatické látky sloužící k odorizaci plynu. Látka s názvem merkaptan byla již včera neutralizována.

Dnes po 8. hodině se v centru Liberce začal opět šířit stejný zápach. Profesionální hasiči vyjeli do ulice Kladenská, kde se včerejší situace opakovala. Podle vyjádření pracovníků pohotovostní služby RWE pravděpodobně neznámá osoba rozlévá merkaptan po centru Liberce. Na šetření případu spolupracují pracovníci plynárenské pohotovostní služby spolu s Policií ČR.

Od včerejšího dne vyhledalo již několik osob lékařské ošetření z důvodu nadýchání této látky.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky