Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministerstvo hlásí odklad navržené změny financování sportovních gymnázií

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 11. 2010 12:24

Sdílet článek

 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR navrhovalo změnu dosavadního financování sportovních gymnázií, která měla nastat již od 1. ledna 2011. Toto opatření by ale dle názoru náměstka hejtmana Libereckého kraje pro resort školství Radka Cikla (ČSSD), sportovní přípravu na některých školách prakticky zlikvidovalo.

„Nesouhlas s návrhem projevili nejen ředitelé takto zaměřených gymnázií, ale také kraje, které jsou jejich zřizovateli. Ministerstvo tak prozatím od záměru upustilo,“ uvedl Radek Cikl.

 

V čem byl problém?

Sportovních gymnázií je v celé republice celkem sedmnáct, přičemž na Liberecký kraj připadají hned dvě – jedno v Jilemnici a druhé v Jablonci nad Nisou. Změna jejich financování spočívala v přenesení zodpovědnosti na kraje. Háček ale spočíval v tom, že přestože celkový objem prostředků určený pro sportovní gymnázia zůstával stejný, změna by znamenala značnou újmu pro regiony s menším počtem obyvatel. Liberecký kraj je přitom druhým nejmenším v republice a k tomu zřizuje hned dvě sportovní gymnázia, zatímco některé mnohem větší kraje jen jedno. „Změna by způsobila snížení prostředků, které Liberecký kraj na financování oboru sportovní příprava dostává. Z dosavadních 8,5 milionu by zbylo pouhých 2,5 milionu. Z toho se dost dobře nedá financovat ani jedno gymnázium se sportovní přípravou,“ upozornil již dříve náměstek hejtmana..

 

Kraje nesouhlasily

S novým nerovnoměrným návrhem však nesouhlasili ředitelé některých sportovních gymnázií, kteří se museli potýkat s již tak nejistým financováním oboru sportovní přípravy, a také kraje, které školy zřizují. Ministerstvo tak na přání krajů, zejména toho Libereckého, svůj záměr odložilo minimálně do 1. ledna 2012.

„Věříme, že prostor, který tento odklad vytvořil, Ministerstvo využije k hledání koncepčního řešení této situace. Obor sportovní přípravy zatím může nerušeně probíhat dál,“ dodal Radek Cikl, který je také předsedou Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky