Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministr obrany Alexandr Vondra předal libereckému hejtmanovi Stanislavu Eichlerovi poslední provizorní most budovaný armádou

Šírová Květa

  • 20. 10. 2010 07:08

Sdílet článek

Ministr obrany Alexandr Vondra společně s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem dnes předal hetmanovi Libereckého kraje Stanislavu Eichlerovi poslední provizorní most vybudovaný po srpnových ničivých povodních v obci Víska.

„Náhradní most ve Vísce je dlouhý 66 metrů a byl vybudován za zhruba dva měsíce. Nejprve musely být odstraněny trosky starého mostu strženého povodní, potom pracovníci Povodí Labe upravovali koryto a nakonec zhruba tři týdny armádní ženisté budovali samotný most. Nyní bude Krajská správa silnic dokončovat nájezdy, terénní úpravy a osazovat dopravní značky. V pátek potom bude most uveden do provozu. Armáda ČR po srpnových povodních vybudovala v Libereckém kraji celkem jedenáct provizorních mostů z toho osm na krajských a zbytek na místních komunikacích. Mosty byly vybudovány v obcích Cvikov, dva v Chrastavě, Rousínov, Raspenava, Horní Vítkov, Brniště, Mařeničky, Heřmanice, Nová Ves a Víska. Velmi rád bych poděkoval Armádě ČR za vstřícnost a hlavně za rychlost, se kterou našemu kraji přispěchala po ničivých povodních na pomoc,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Povodně v Libereckém kraji napáchaly škody za 8 212 451 tis. Kč. Celkově bylo postiženo území 81 obcí, což představuje 38% počtu všech obcí kraje a rozlohu 1801 km2, což činní 56,9 % rozlohy kraje. Povodně zasáhly 1872 domácností a prostřednictvím dávek v hmotné nouzi bylo vyplaceno cca 62 mil. Kč. Bylo evakuováno téměř 2000 osob a 5 osob zahynulo. Na silnicích II. a III. třídy dosáhly škody výše 2,037 mld. Kč (z toho 1,5 mld. silnice a 0,5 mil. mosty). Celkem bylo zasaženo 198 mostů na silnicích II. a III. třídy a u 121 mostů je omezena zatížitelnost mostu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky