Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl navštívil Andělskou slavnost dětí v Krompachu

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 12. 2010 16:28

Sdílet článek

 

Andělskou slavnost v Dětském domově v Krompachu, navštívil 11. prosince náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD). Akci pořádalo Občanské sdružení Letní dům ve spolupráci s dětským domovem a připravilo bohatý program plný divadelních a hudebních vystoupení i tvořivých dílen, do kterého se zapojil i náměstek hejtmana.

„Byl to mimo řádný zážitek. Andělská slavnost byla plná  pohádek a veselých vánočních písní. Děti se představily v obrovské formě,“ řekl náměstek.

Sobotním programem provázel herec Petr Vacek, který uvedl mimo jiné i  příběh "O větrném králi" divadelní skupiny T601. Andělská slavnost pak pokračovala i v neděli tvořivými dílnami s pravou kovářskou výhní a tanečníky z liberecké formace Dance4you.

 

Dětský domov a speciální škola Krompach je s kapacitou 48 dětí druhým největším domovem v Libereckém kraji.

Dřívější panská budova se stájemi, které nyní slouží jako překrásná jídelna a společenská místnost, po válce sloužila jako škola v přírodě pro pražské děti, v polovině 60. let minulého století sloužila jako zvláštní internátní škola. V roce 2000 byl zbudován na dětský domov rodinného typu s kapacitou 50 dětí, a v roce 2004 byla podle zákona 49 kapacita dětí snížena na 48 dětí (pro zajímavost - nejmladšímu dítěti jsou 2 roky, nejstaršímu 19). K dětskému domovu patří také zvláštní škola, zláštní škola praktická a mateřská škola. Kromě hospody je také dětský domov se 40 zaměstnanci jediným místem v Krompachu, kde můžete sehnat stálé zaměstnání.

 

V dětském domově rodinného typu žijí děti ve skupinkách po 8, ke každé skupince jsou přiděleny dvě vychovatelky (popřípadě vychovatelka a vychovatel), které děti oslovují teto nebo strejdo. Každá takováto "rodina" má 3 dětské pokoje, jednu společenskou místnost, kuchyň a sociální zařízení. Jsou zde umístěny děti ze sociálně slabých rodin nebo děti s lehkým mentálním postižením.

S turistickým vyžitím nemají krompašské děti (převážně z Prahy :) žádný problém, v blízkosti Krompachu je mnoho a mnoho turistických oblastí, stejně jako je v areálu domova sportovní hřiště. Jezdí se lyžovat na hory, každé dítě má vlastní nové kolo. Probíhá také spolupráce se 4 kilometry vzdáleným městem Jönsdorf, kam některé děti jednou týdně dojíždí na kroužek aerobiku. Ačkoli probíhá velká spolupráce s Novým Borem, co se týče kulturního vyžití je to trošku obtížnější, neboť o jedinou "kulturu" se v Krompachu stará místní hospoda. V ddk jsou některé děti umělecky velmi nadané, proto jim je zajištěno dojíždění do Lidušky ve Cvikově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky