Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl: Zachování tří přihlášek na střední školy by byl krok špatným směrem

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 08. 2010 17:02
  • Školství

Sdílet článek

 

V poslední době se hodně diskutuje o tom, že současný systém přijímacích zkoušek na střední školy je nevyhovující a komplikuje situaci zřizovatelům škol žákům i jejich rodičům. O to překvapivější je sdělení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ústy jeho ministra, že současný model tří přihlášek na střední školy měnit nehodlá a že mu naopak připadá liberální.

 

Co je liberální, nemusí být ještě ve školství potřebné, ekonomické
a vhodné. Všechny kraje včetně Hlavního města Prahy, jako majoritní zřizovatelé středních škol, si totiž na podzim roku 2009 nechaly - po prvním roce účinnosti tohoto modelu - zpracovat dotazníkovou metodou šetření názor na tuto praxi u ředitelů všech zainteresovaných škol. Své reakce zaslalo 80 % z nich,což má nepochybně vysokou vypovídající hodnotu. A závěry zněly jednoznačně: systém tří přihlášek je pro rodiče nepřehledný; je nevhodný pro odborné školy s učňovskými obory; přijímací řízení trvá neúměrně dlouho a má negativní dopad i na základní školy; ještě v září není jasné, na kterou školu kdo nastoupí; dále se snižuje laťka kvality; tento systém je i finančně drahý.

 

Možná není drahý pro ministerstvo, ale pro střední školy určitě ano. Ty, místo aby vynakládaly prostředky na potřebné vybavení a chybějící učební pomůcky, vynakládají zdroje na zvýšenou byrokratickou zátěž.

 

Jestliže vláda rozpočtové odpovědnosti tvrdí, že veřejnou správu je třeba zefektivnit a zlevnit, pak předpokládám, že před vyřčením konečného stanoviska se vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o modelu přijímacích řízení na střední školy bude se zřizovateli více než 1 200 středních škol, tedy kraji, alespoň bavit. Teprve na základě argumentů a věcné diskuse by mělo vzejít rozhodnutí, které bude prospěšné našemu střednímu školství.

 

Bc. Radek Cikl

náměstek hejtmana Libereckého kraje a

předseda Komise Rady Asociace krajů pro školství a sport (ČSSD)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky