Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje odvolala z funkce ředitele sklářské školy v Kamenickém Šenově

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 11. 2010 14:35

Sdílet článek

 

Z funkce ředitele Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově byl dnes odvolán akademický malíř František Janák. Rada Libereckého kraje o odvolání rozhodla na základě padesáti nedostatků v řízení školy, které byly zjištěny při zářijové kontrole hospodaření školy. Informoval o tom náměstek hejtmana LK Radek Cikl (ČSSD), pověřený vedením resortu školství, mládeže tělovýchovy a sportu.

 

Kontrola hospodaření zjistila závažná pochybení

Ze zmíněných padesáti nedostatků bylo dvacet závažného charakteru. Jedná se zejména o pochybení při inventarizaci majetku, kdy nelze porovnat fyzicky zjištěné skutečné stavy majetku se stavy v účetnictví a nelze tedy ani vyčíslit případný inventarizační rozdíl. V případě inventury historického skla tvořila inventarizační komisi pouze jedna osoba, nebyly doloženy přírůstky a úbytky k datu inventury. Díla, která jsou součástí historických sbírek školy a jsou ve vlastnictví organizace, nejsou vedena v účetnictví. O více než čtvrt milionu korun také nesouhlasí zůstatková cena majetku v účetnictví na sestavu majetku k 31.12.2009.

Výše uvedené je v rozporu se zákonem o účetnictví, zejména však znamená závažné porušení povinností vyplývajících ze zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Příspěvková organizace je totiž povinna majetek zajistit, sepsat, ocenit a vést v předepsané evidenci a účetnictví, provádět pravidelnou roční inventarizaci a při správě svěřeného majetku postupovat podle platných právních předpisů, předpisů zřizovatele, zřizovací listiny a pokynů zřizovatele. Je nepochybné, že tímto způsobem škola nepostupovala. Některá pochybení byla opakovaná, neboť byla zjištěna již při předchozí kontrole.

 

Nedostatky zjistila také Česká školní inspekce

Česká školní inspekce provedla v říjnu kontrolu přijímání ke vzdělávání do prvního ročníku v oboru Výtvarného zpracování skla a světelných objektů pro aktuální školní rok. Zjištěno bylo porušení školského zákona tím, že někteří uchazeči o studium byli ke studiu přijati bez splnění podmínek vypsaných pro přijímací řízení, jeden uchazeč nekonal talentovou zkoušku a uchazeči nebyli hodnoceni podle jednotlivých kritérií. Například přihlášky k talentové zkoušce neměly v několika případech vyplněnou a ověřenou zadní stranu, kde mají být uvedeny ověřené známky na vysvědčení, škola také nepředložila domácí práce studentů, které jsou ale uvedeny v kritériích pro talentovou zkoušku.

 

Zřizovatel je na základě školského zákona oprávněn odvolat ředitele příspěvkové organizace v případě závažného porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z vykonávané funkce, které bylo zjištěno zejména inspekční činností České školní inspekce, zřizovatelem nebo jinými kontrolními orgány.

Jelikož za hospodaření organizace i za průběh přijímacího řízení odpovídá ředitel školy, rozhodla Rada kraje o odvolání Františka Janáka z funkce ředitele kamenickošenovské školy.

Liberecký kraj zřizuje v oblasti vzdělávání celkem 65 příspěvkových organizací.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky